logo

Mértékmegőrző

Kommentár / 2017/07/25 / Szerző: Kitahito

Merülés a spamok közé

Kockáztatva, hogy számítógépemet mindenféle wannabe nigériai herceg, szexéhes hajadon és maga Donald Trump feltörje, felnyitottam Pandora szemetesládáját, hogy a kéretlen levelek kakofóniájából kiválogassam a legízléstelenebb kamutörténeteket. Csak itt, csak most, csak... csak a bankszámla adataimat ne!

Spam

Valami furcsa és perverz indíttatástól vezérelve az jutott eszembe, hogy veszélyeztetve a bankszámlám, a számítógépem és a tudatom épségét feltöröm az e-mail fiókom spam könyvtárára nyomott metaforikus viaszpecsétet, és elolvasok néhány kéretlen üzenetet. Lehet, hogy egy rejtélyes ismeretlen szeretne nekem adni 550.000 dollárt, vagy valami ilyesmi. Elvégre sosem lehet tudni. Tele a világ tiszta lelkű, becsületes, jóravaló emberekkel, akiknek minden vágya, hogy másokon segítsenek, hátha az egyik engem is megtalál, hogy az anyagi jólét és bombabiztos pénisznövelései tippek óvó szárnyát fejem fölé vesse. Nos, akkor nézzük is:

DONATION (bell@bell.com) I am Maureen Hinckley and my foundation is donating (Five hundred and fifty thousand USD) to you.Contact us via my email at (maureenhinckley06@gmail.com) for further details. Best Regards, Mrs. Maureen Hinckley Copyright ©2017 The Maureen Hinckley Foundation All Rights Reserved.” – először a lottónyertesek találtak meg, egy unatkozó házaspár, akik nem tudnak mit kezdeni a pénzükkel, ezért ahelyett, hogy adakoznának valami segélyszervezetnek, vagy ellátogatnának egy hajléktalanszállóra, inkább ki-tudja-honnan felhajtott e-mail címekre küldözgetnek üzeneteket, hátha valaki igényt tart egy kis USD-re. Tudjuk, hogy scam-free ajánlatról van szó, hiszen ott a copyright, és ha valaki annyira hivatalos, annyira hiteles, hogy még a saját nevét is levédi, abban feltétel nélkül meg lehet bízni. Engem gyakorlatilag már teljes mértékig meg is győztek!

CHEUNG HOLDINGS (www@ave.ocn.ne.jp)
Hi, My name is Li ka-shing, a philanthropist and founder of Cheung Kong Holdings and Li ka Shing Foundations, I am the Chairman of the board of Hutchinson Whampoa Limited (HWL) and Cheung Kong Holdings, the worlds largest operator of continer terminals and the world largest health and beauty retainer. I belive strongly in giving while living. I had one idea that never changed in my mind that you should use your wealth to help people and i decided to give USD$ 1,200.000.00 to randomly selected individuals worldwide. On recipt of this email you should count yourself as the lucky individual. You can Google me (Li ka-shing)! Regards, sir Ka-shing Li, GBM, KBE, Founder Cheung kong Holdings.” – a giving while living szellemében egy hongkongi üzletember környékezett meg, hogy az íróasztal mögött üléssel nehezen megkeresett pénzéből nekem is cseppentsen egy keveset. Mondanom sem kell, én is messzemenőkig osztom Lika nézeteit. Bár eljátszadoztam a gondolattal, hogy halálom után kezdek az elesettek megsegítésébe, de végül hosszas latolgatás után arra jutottam, ezt azért mégiscsak célravezetőbb addig megtenni, amíg élsz. Ebből is látszik, hogy emberünk milyen bölcs. Szóval Lika (a.k.a. Youcangoogleme) engem választott ki, engem akar maga mellé emelni zavarba ejtő mennyiségű nullával terhes dollár dollár adományával. Hogy is utasíthatnám vissza a nagylelkűségét, mikor még a neve is olyan, mint egy bankóktól roskadozó pénztárgép bizalomgerjesztő csengése? Nos… így.

Mr. Donald Trump (www.donaldjtrump042govgov@yahoo.com)
ATTENTION PLEASE DEAR BENEFICIARY! I am MR. DONALD TRUMP and I am writing to inform your Bank Check Draft brought back by the United Embassy from the government of Benin Republic into the white house Washington DC been mandated to be deliver to your home address once you reconfirm it with the one here with us to avoid wrong delivery of your check draft continuining the sum of ($ 10.5 million united states dollars).” – végezetül Donald Trump is tiszteletét tette nálam. Erős volt a késztetés, hogy inkább Jason Bourne levelét nyissam meg, de úgy gondoltam, az Amerikai elnök mégiscsak elsőbbséget élvez egy fiktív akciófilm karakterrel szemben. Sajnos mivel MR. TRUMP töri az angolt, kicsit nehezemre esik kisilabizálni azt az érdekfeszítő történetet, mely e barokkos körmondatban kívánna kibontakozni. Nem derült fény arra, hogy egy Beninben indított banki tranzakció hogy jutott be a kisbetűs fehér házba, miért fontos ez annyira, hogy konkrétan Donald Trump járjon közbe miatta, arra pedig végképp nem, hogy ehhez miért van szükség a lakcímemre, amit egyébként már tudnak is.

Ennek ellenére rettentő fontos embernek érzem most magam, hiszen nemcsak valami random alapítvány, Kelet-Ázsia egyik legbefolyásosabb üzletembere, de még az Egyesült Államok elnöke is sorba áll azért, hogy pénzt vágjon hozzám. Kicsit sajnálom, hogy Soros György nem akart támogatni, de hát ez van, belőlem se lesz véderőbomlasztó Soros-ügynök a mai nap folyamán. Viccet félretéve, most tényleg… nehezemre esik elhinni, hogy volt ember a Földön, aki bedőlt az ilyen típusú csalásoknak. Annyira átlátszóak, hogy az már fájdalmas. Úgy értem, ha nem lenne már önmagában az fura, hogy mr. Donald Trump (aki mellesleg a levele folytatásában úgy hivatkozza meg magát, mint az Amerikai Egyesült Államok dicsőséges vezetője…), a kisbetűs fehér házban ülve személyesen veszi kézbe a meggazdagodásod ügyét, vagy hogy Li Ka-shing USA dollár dollárban akarja nekünk kifizetni a morálisan megkérdőjelezhetetlen indíttatású adományát, a Yahoo-s donaldjtrump042govgov e-mail cím miatt talán már elkezdhetünk gyanakodni arra, hogy itt valami nem kerek.

De hé, legalább ott van a levél végén referenciaképp, hogy ‘rámguglizhatsz, ami ugye megfellebbezhetetlen bizonyíték az ajánlat hitelességére! Természetesen meg kell adnod a lakcímedet, meg néhány fontosabb adatodat a sikeres tranzakcióhoz, elvégre a pénzt tradicionális mandarin hagyományok szerint postai úton küldő kínai üzletember nem bízik meg olyan, a legalitás szürke zónájában mozgó manőverekben, mint amilyen a banki átutalás. Nem, töltsd ki a mellékelt… nyomtatványt, és máris jöhet a pénzenergia. Persze mivel nagyjából mindenki tudja, hogy ismeretlen forrásból érkező csatolmányt nem ajánlatos megnyitni, ezért a nyomtatvány, mely elvileg egy hivatalos irat lenne, oda van gépelve a levél végére, és voltak olyan kedvesek, hogy még pontozott részt is hagyjanak nekünk, megtartandó a szavahihetőség heveny látszatát. Az összképbe csak az rondít bele, hogy a pontozott részre, vagyis a karakterek fölé nem lehet írni. Azt hiszem a benini pénzek a fehér házban maradnak!

Nem tudhatom biztosan, de van egy olyan elképzelésem, hogy ezeket a leveleket valami zebrafing szagú afrikai országból írják, egy vályogból tapasztott commodore 64-es számítógépről, amit dinamós bicikliken pedálozó csont sovány néger kisgyerekek látnak el árammal. Mondjuk nem lehet hibáztatni őket, elvégre ha a hazád 95%-a sivatag vagy dzsungel, és napi szinten kell pulikutya méretű skorpiókkal és szúnyogokkal küzdeni az internetért, akkor tényleg minden lehetőséget meg kell ragadni a kitörésre. És ha ez sértőnek hangzik, akkor gondoljunk bele egy pillanatra, hogy mennyire sértőek ezek a levelek ránk, nyugati emberekre nézve. Milyen képet fest rólunk ez a félfogyatékos idióták által kitalált debilis ravaszkodás? Inzultus már maga a feltételezés is, hogy ilyen átlátszó hazugságokat elégnek tartanak az átverésemre. Talán gőgös hozzáállás, de ha engem akarnak lehúzni, akkor legalább egy kicsit vegyék komolyan a dolgot. Úgy értem, nem lehet félgőzzel megkárosítani másokat! Ha piócaként akarsz élősködni jóhiszemű, gyanútlan (bár végső soron kapzsi) ismeretleneken, akkor csináld szívvel-lélekkel! Hol van már a csalók önérzete? Hol van a jól végzett munka, mely önmaga jutalma? Ezek a gyengeelméjűek már nem is igyekeznek, csupán megcélozzák a minimumot, és remélik, hogy a legostobábbja majd fönnakad a rostán. Az ingyen pénz, illetve a kedvező hiba ígéretével dolgoznak, azzal a statisztikai szükségszerűséggel, hogy majdcsak lesz egy balfasz, aki… és itt véget is ér a tudományuk. Minden ügyeskedésük izolálható, feltéve ha rendelkezel két számjegyű IQ-val és egy rendeltetésszerűen működő Sandboxie programmal. Szóval, no money for us today.

- Kitahito

Megosztás Megosztás
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése

Előző kritika:

Boku no Pico

Következő kritika:

Pico to Chico

Még több Kommentár