logo

Mértékmegőrző

Kommentár / 2014/07/06 / Szerző: Kitahito

Lassan BETelik a pohár…

A sötétben tapogatózva igyekszek megállapítani, hol húzódik a vékonyka határvonal az afro-amerikai büszkeség és a rosszul leplezett, antirasszizmusnak hazudott fehérellenesség között.

BETelik a pohár

Miért van az, hogy az Oscar- és a Grammy-díj mellett van egy BET nevezetű, kifejezetten afro-amerikaiak (és papíron más kisebbségek) számára tartott külön gála, és hogy ez nem zavar senkit sem? Mintha a többi díj kizárólag a fehéreknek lenne fenntartva, és diszkriminálnák a feketéket meg a latinokat. Nem tagadom, hogy ebben van egy minimális igazság. Viszont mennyiben segít a különböző népcsoportok közötti ellenségeskedés leküzdésében az, hogy kitalálnak egy direkte “mindenkinek, kivéve a fehéreknek”-díjat? A polgárjogi aktivisták ugyan ilyen toleránsak lennének egy WET-díj esetén is? Csak fehéreknek? Bármikor vállalom, hogy egy társadalmi igazságosság terén felvilágosul SJW kiokosítson engem, szegény elmaradott kelet-európai tahót, de miért van az, hogy csak azt tekintjük rasszizmusnak, ha egy fehér bőrű ember rekeszt ki másokat? Ha egy fekete teszi, akkor az egy becsülendő tett, a népe múltjának a felvállalása, és egyből Martin Luther Kingnek képzelheti magát tőle, hisz szembeszáll a gonosz elnyomó hatalommal.

„A lie doesn’t become truth, wrong doesn’t become right, and evil doesn’t become good, just because it’s accepted by a majority.”

Olyan ugye nem létezik, hogy egy fehér büszke legyen a bőrszínére vagy akár csak a kulturális örökségére, mert az egyből megkongatja a vészharangot a fejekben: ez biztos ki akar vonulni az utcára kart lendíteni, kereszteket égetni, meg koncentrációs táborokat építeni! Mintha a magunk önsanyargatás és bűnbánat nélküli elfogadása egyet jelentene azzal, hogy másokat meszesgödörbe akarunk lövetni. Nem tartom magam személyemben bűnösnek olyasmikért, amiket a születésem előtt követtek el, mert semmi közöm sem a tetthez, sem az elkövetőjéhez. Az egyén identitásának ugyan úgy része a bőrszíne, mint a vallása, a szexuális hovatartozása, vagy épp a családi háttere, de ez nem jelenti azt, hogy a bőrszínnek bármit is meg kéne határoznia. A primitivizmus, a kirekesztés és a gyűlölködés nyilvánvalóan helytelen, teljesen mindegy, milyen bőrszín mögé bújva teszik. Teljességgel hidegen hagy, ha valaki fehér, fekete, barna, sárga, vagy lila, mert nem ez alapján rangsorolok másokat. Nem érdekelnek a sztereotípiák, kimaradok mindenféle vizionált fajháborúból, és mélységesen elítélem azokat, akik ilyesmiket érvként használják fel arra, hogy egymás ellen uszítsák az embereket. Bár megértem a mögöttes szándékot, mégis helytelen és káros dolognak tartom a BET létezését.

Ha tényleg diszkrimináció éri az afro-amerikai színészeket, zenészeket és sportolókat, akkor az elfogadhatatlan, és tenni kell ellene, de nem egy még erősebb, nyíltan és büszkén rasszista, kirekesztő cselekedettel, hanem nyilvános párbeszéddel, lassan elérve a változást, és nem kierőszakolni azt. Jobb, ha csak mutatóba betesznek egy feketét a díjazottak közé, hogy a zúgolódók befogják a szájukat? Kegyelemkenyérre vágynak? Mi köze a bőröd színének ahhoz, hogy milyen zenész vagy színész vagy? A díjazás szempontja a tehetség, és a létrehozott produktum objektív minősége, nem pedig a diverzitás és az egyenlő reprezentáltság. Nem végtelenül megalázó és lealacsonyító, ha nem a teljesítményed, hanem a pigmentsejtjeid alapján értékelnek?! Nem pont EZ a rasszizmus? Legyen az, mint az olcsó horrorfilmek esetében, ahol mindig jelen van a kötelező ‘néger, de az első adandó alkalommal meghal? Kikergetnek a szalonokból, ellehetetlenítenek, ha nem ütöd meg a fekete kvótát a díjátadókon? Hogy aztán toleranciában stréberek versenyezzenek egymással, hogy ki tud még elfogadóbb lenni, még szervilisebb módon befeküdni az új ideológia elé? Abszurditás, mégis efelé haladunk. Senki ne részesüljön pozitív diszkriminációban, mert az csak mások kárára történhet. Ha valaki Oscar-t kap, azt érdemelje is ki. Mint Forest Whitaker, vagy mondjuk Denzel Washington. De tényleg baj lehet a rendszerrel, ha például Samuel L. Jackson nem kapott soha sem Oscar-t, sem Golden Globe-ot. Még Will Smith-hez is képesek voltak hozzávágni egy Arany Málnát, basszus!

- Kitahito

Megosztás Megosztás
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése

Előző kritika:

A halál nem vál...

Következő kritika:

Transcendence

Még több Kommentár