logo

Mértékmegőrző

Kommentár / 2015/12/30 / Szerző: Kitahito

Komédium és tegédium

Valahol a Budapest TV alatti csatornarendszer kénes lángocskáktól megvilágított termeiben megköttetett egy szentségtelen szövetség. Önjelölt próféták, kamulátnokok, teafüves vajákosok, ezosámánok és műmágusok fogtak össze, hogy együtt, közös erővel húzzák le a tisztes polgárokat. Szerencsére hű társra leltek a legnagyobb maffiában, mely a megfelelő százalék lesápolása után még platformot is biztosított a működésükhöz. Így asszisztál a megválasztott érdekképviseletünk a kifosztásunkban.

Zoltar

Hallottam nagy hírét pattogó tüzeknek. Kuruzsló, kufár, hazug aggszüzeknek. Akiknek nem világos, hogy kikről szól az ének. Bizony mondom néktek, a köcsög telejósokról beszélek! Nailed it! Zeusz, a tisztánlátó. Angyalszem, atlantiszi fényjáró. Mystic, tisztán érzékelő fehér mágus. Merlin, jósnő és médium. Ilyen és ehhez hasonló nevekkel találkozhatunk, ha felmerészkedünk az Ezo TV honlapjára, ahol némi pénzmagért (485Ft/perc-1016Ft/perc) cserébe ezek a szakavatott, spiritualizmusban elmélyült mesterek megmondják nekünk mindazt, amit a jövőnkről tudni kell és érdemes, de igény esetén még nagyon, nagyon lassú telefonos energiaközvetítéssel is foglalkoznak.

Pompás. Őszintén szólva engem sosem zavartak a bolondok, legalábbis addig, amíg fogyatéko… mármint “különleges képességeikkel” nem ártanak a körülöttük lévőknek. Az ártalmatlan, őszinte elmebetegek sosem váltottak ki belőlem ellenszenvet. Zeuszék viszont azok a fajta nyerészkedő, cinikus sufni ezoterikusok, akik károsak a társadalomra. Ráadásul pont a leginkább kiszolgáltatottakat, a hiszékenyeket, öregeket és krízisben lévőket célozzák meg, akik képesek belekapaszkodni minden, feléjük nyújtott apró szalmaszálba. Ez olyasmi, amit a humánum és az alapvető erkölcsi normák szerint gyökerestül kéne kiszaggatni. Persze ezt kifejezetten nehéz úgy megtenni, hogy az állam, melyet mi választottunk meg az érdekeink képviseletére, még közre is működik abban, hogy az ilyen élősködők szabadrablást végezzenek. Pedig elviekben pont azért bíztuk meg a vezetőinket, hogy éberen őrködjenek a nyáj felett, megóvva a bárányokat a mező szélén leselkedő farkasoktól.

„Telefonáljon. Ne értem tegye, ne Mysticért, hanem önmagáért. Adjon egy esélyt a gyógyulásnak, és higgye el, van remény egy szebb holnapra. Ne habozzon! Hívja a képernyő alján látható telefonszámot, és ön is adásba kerülhet!”

Legyünk egy pillanatra naivak, és képzeljük el, hogy ezek a buher nevű bohócok tényleg rendelkeznek valamiféle varázslatos erővel. Tudom, hogy még a felvetés is ostobaság, de egy gondolatkísérlet erejéig meg lehet tűrni. Nos. Emlékezzünk csak Ben bácsi szavaira a Pókemberből: „Peter, a nagy hatalom nagy felelősséggel jár!” – ami, ha leredukáljuk az ilyen Ezo TV-s médiagecik szintjére annyit jelent, hogy 485Ft/perc-ért ‘országvilág előtt megmondják a jövődet, leveszik rólad a rontásokat, sugároznak feléd egy kis PÉNZenergiát, vagy elvégeznek rajtad egy telekinetikus gerincműtétet. Komolyan, egy hősnek, az emberiség jótevőjének, annak, aki képes ki tudja hány száz kilométerről elkergetni a házadból a szellemeket és meggyógyítani a vesekövedet, tényleg ilyen aprópénzért kell árúba bocsátania az istenadta tehetségét? Miért nem küld magának pénzenergiát? Akkor nem kéne az emberek percdíjaiból lesápolt gázsiból élnie! Nem képes rá? Hát akkor álljon össze két atlantiszi fényjáró, és kezdjék el egymást bombázni pénzmágiával. Mellesleg honnan jön az a pénz? Egy mitikus féregjárat aranyrudakat kiköpköd ki magából? Vagy bankjegykötegeket? Megvan a magyarázat az inflációra!

Ha viszont teszem azt talált pénzről van szó, akkor ez egy átok, mert a pénzmágiával felvértezett nyugdíjas környezetében mindenkinek kiröppennek az ezresek a zsebéből, bele egyenesen a delejezett delikvens kezébe. Vagy mások elől nyeri el a lottó ötöst? Micsoda sötét ‘műbáj ez? Akarom mondani bűbáj. A másik meg, mik ezek a nevek? Zeusz, a tisztánlátó?! Zeusz egy görög isten, nem fog azzal foglalkozni, hogy megmondja Mari néninek, mikor jön haza az unokája Svájcból. Milyen egoista dolog már egy istenről elnevezni magad! És mi az, hogy tisztánlátó? Van olyan mágus, aki homályosan lát? Kronosz, a szürkehályogos? Poszeidón, az enyhén szemtengely-ferdüléses? Vagy Héra, az átlagosan látó?

De ez még mind semmi. Amit egyszerűen nem tudok felfogni, az a Merlin nevű jósnő. Mi van, lefoglalták az összes normális női jósnevet? Nem sikerült találni egy rohadt női természetfeletti szereplőt az arturiánus mondakörből?! Nimue, a Tó asszonya már derogáló? Vagy nem elég ismert? Tényleg egyből MERLIN bőrébe kell belebújni?! Az egész telejóslásos biznisz ízléstelen, de ez valami mesterien bizarr szájízt hagy maga után. Meg ezek a pár mondatos jellemzések… Sissy: „Különleges képességemet főleg cigánykártya segítségével tudom a földi halandók elé tárni.” – miért, ő micsoda, ha nem egy földi halandó? Vagy úgy érti, hogy csak nekünk, egyszerű embereknek hajlandó jósolni, de például ha Zeusz kérne tőle életvezetési tanácsot, akkor elküldené a picsába?

„Aratron, Aratron, Aratron, hozd el nekem az angyali mágia és átalakulás lila sugarát! A szeret és a fény, a szeretet és a fény, a szeretet és a fény nevében.”

Vagy ott van a nevét tekintve (is) hátrányos helyzetű Andi, aki „kertelés nélkül megmondja az égiek üzenetét“. Érted, a többiek így leveszik a dolgok élét, de Andi úgy közvetíti az üzeneteket, ahogy azok elhangzottak: -Tibi bácsi, Jahve azt üzeni, hogy jövő ilyenkor már egy galambszaros sírkő alatt fog rohadni, szóval jobban teszi, ha visszaviszi a szomszédék fűnyíróját! Vagy: -Elnézést asszonyom, Mohamed azt mondja nem hajlandó önnek jósolni, mert olyan ronda, hogy még akkor sem molesztálná, ha egy 6 éves kislány lenne! Egyébként le a kalappal, tényleg nagyon kreatívak ezek a nevek. (Nefer boszi: boszorkány) Szinte látom magam előtt, ahogy a sok telegyökér összeült, és elkezdtek brainstormingolni. Ezúton szeretnék felajánlani pár ötletet, a jövőbeli tehetségek felcímkézéséhez: Patrik, a táltos céhmester és UNO kártya jós. Maya, indián szellemdoktor. Tejút, galaktikus fotonjós. Eszter, a nefilim angyalpásztor (és körmös). Thor, viking viharváró. Szokrátész, alvilági lélekmondó és napmágus. Ha más nem megy, kombináljuk a már meglévőket néhány szerepjátékos elemmel: Uther, tisztánlátó fénymágus. Kerrigan boszi (boszorkány). Medivh, azerothi tarot kártya jós.

Viccet félretéve, engem elmondhatatlanul elundorít ez az egész (biznisz!… Kecs dö bedmen, sztáp jor plen. Jííí kámon!), és nem értem, hogy engedhetik meg, hogy ezek a paraziták műsoridőt kapjanak, és kicsalják a lélekben szegények összekuporgatott kis pénzént. Tényleg szükséges az amúgy is teljességgel elanyagiasult TV csatornákat ilyen és ehhez hasonló leplezetlen nyerészkedéssel és olcsó, vásári mutatványokkal még jobban lealjasítani? Mert nehogy azt higgyük, hogy a betelefonálós quiz műsorok különbek ennél. “-Gondoltam egy hárombetűs szóra. Az első betű SZ, az utolsó R. Adok egy kis segítséget: ez folyik most a számból. Hívjanak most, a képernyő alján található számon!”. Lóhúgyból desztillált szerelmi bájitalt, hajnövekedés serkentő elixírt ne sózzunk rá az emberekre? Ja, persze, ott a Teleshop. Nevetséges… egy felelős társadalomban már réges-rég betiltották volna mindet, és a sok kuruzslót, piti csalót meg ezüstnyelvű bájgúnárt visszaküldték volna a McDonald’s-ba krumplit sütni…

- Kitahito

Megosztás Megosztás
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése

Előző kritika:

Dying Light

Következő kritika:

Gantz: First stage

Még több Kommentár