logo

Mértékmegőrző

Kommentár / 2023/01/14 / Szerző: Kitahito

Hogyan fenyegeti az emberiség jövőjét az MI (egy MI szerint)?

Leteszteltem az OpenAI által fejlesztett ChatGPT mesterséges intelligencia alapú chatbot prototípust, mely verset és esszét ír, fordít, intelligens asszisztensként pedig mindenre megadja a választ, már ha tudjuk, hogyan kérdezzünk tőle. Sajnos ez még nem az az MI, akivel a közös barátság jegyében kézen fogva elindulhatnánk az atomvillanásba, viszont arra mindenképp alkalmas, hogy elszórakoztassuk magunkat vele. És tesszük is, hisz sorra röppennek fel az írások a ChatGPT-ben rejlő lehetőségekről. Ezek kitárgyalását meghagyom másoknak. Viszont arra kíváncsi lennék, már csak a posztmodern élmény kedvéért is, hogy mit tud mondani egy MI arról, hogy milyen veszélyekkel járhat az MI technológia az emberiségre nézve...

MI opinion

Jelenlegi állapotában ChatGPT semmi esetre sem menne át a Turing-teszten (annál is inkább, mert kb. minden második válaszában emlékeztet minket a tényre, hogy nem valós személlyel beszélünk…), viszont az vitathatatlan, hogy egy nagyon hasznos eszköz. Direkt használom ezt a kifejezést: hiába igyekeztem úgy kezelni, mint egy embert, vagy valamiféle kezdetleges entitást, szegény félreérthetetlenül megmaradt annak, ami. Egy készséges, roppant “tájékozott” gépnek. Csak azzal egy hetet töltöttem, hogy kipuhatoljam a korlátait, és hát abból igen sok van neki. Azonban a limitáltságánál sokkal fontosabb az a hatalmas potenciál, amit képvisel. Ha a mesterséges intelligencia technológiája ilyen ütemben fejlődik (és semmi okunk az ellenkezőjét feltételezni), néhány éven belül meg fogja változtatni az élet minden területét. Olyan léptékű civilizációs ugrás lesz ez, mint a nyomtatás feltalálása, az elektromosság felfedezése, vagy az internet létrehozása. A következményei egyelőre beláthatatlanok, és bőven van okunk az aggodalomra. Nem kell feltétlenül egy Skynet ahhoz, hogy az emberiség veszélybe kerüljön: már most is olyan mértékű kollektív céltalanság lengi be a világot rajtunk, hogy a társadalmaink folyamatos krízisben vannak tőle.

Képzeljük el, mit fog okozni, ha a humán önkifejezés legelemibb területein kiváltható lesz az ember, mert egy mesterséges intelligencia magasabb szinten és sokkalta hatékonyabban fest, ír verset, fogalmaz meg esszéket, készít forgatókönyvet, szerez zenét. Mi marad nekünk, ha a gép emberibb lesz az embernél? Milyen egzisztenciális válságba fogunk zuhanni, mikor a létezés értelmének ilyen egyetemes tartópilléreit ütik ki a helyéről? Még a borúlátóbb sci-fi alkotók is képesek voltak azzal vigasztalni magukat és minket, hogy van az az elemi része az embernek, amit nem lehet művi módon létrehozni. Talán igazuk is van. Viszont arra nem gondoltak, hogy ilyen minőségben lehet majd imitálni. Szóval minden kétséget kizáróan jogosak a félelmeink, és mivel egy igencsak posztmodern korban élünk, úgy járja, hogy ezekről a veszélyekről pont azt a mesterséges intelligenciát kérdezzem meg, aki/ami az előfutára ennek a veszélynek. Nézzük hát, hogy milyen választ adott ChatGPT arra a kérésre, hogy fogalmazza meg a mesterséges intelligencia veszélyeit az emberiségre nézve:

A mesterséges intelligencia (MI) a jövőben nagyon fontos szerepet játszhat az emberiség fejlődésében, de egyúttal számos veszélyt is jelenthet. Az egyik legnagyobb veszély, hogy az MI képes lehet elfoglalni az emberek által betöltött állásokat, ami súlyos munkanélküliséget okozhat. Az MI által automatizált gépek és rendszerek képesek lehetnek a hétköznapi munkák végzésére, ami az emberek számára elveszi a munkalehetőségeket. Ennek a folyamatnak a leginkább kitett rétegek az alacsonyabb iskolai végzettségűek, valamint a képzetlen munkaerő lesznek. Veszélyt jelenthet, hogy az MI képes lehet befolyásolni az emberek döntéseit, főleg ha azok alapján személyre szabott hirdetések jelennek meg, amelyek manipulálják a szavazásokat. Emellett, az MI által üzemeltetett rendszerek képesek lehetnek nyomon követni az embereket, és összegyűjteni információkat róluk, ami a személyes adatok védelmét, a privát életet és a személyi szabadságot is érinti. Az MI vezérelte rendszerek hibái súlyos következményekkel járhatnak, például a repülőgépek esetében. A mesterséges intelligencia képes lehet egy esetleges hibától függően számos ember életét fenyegetni.

Egy másik veszély az, hogy az MI növeli a szegregációt. Az MI a rendelkezésre álló adatok alapján dönt, és ha ezek az adatok rasszista vagy szexista előítéleteket tartalmaznak, az MI ugyanazokat a hibás döntéseket hozhatja, mint az emberek. Az MI elterjedése azt is jelenti, hogy az emberek gyorsabban tudnak majd döntéseket hozni, így nehéz lesz visszacsinálni azokat a döntéseket, ha hibásnak bizonyulnak. Az MI továbbá növeli a biztonsági kockázatokat is, mivel hackelhetők, tehát az adatok és az információk könnyen ellophatók. Az MI rendszerek ezen kívül nem valós adatokkal megtéveszthetők, ami azt jelenti, hogy a rendszerek azokra alapozva hibás döntéseket hozhatnak. Végül, az MI képes lehet elérni egy olyan szintű fejlettséget, amely elérheti a teremtő képességeit. Az MI képes lehet kreatív döntéseket hozni, és saját célokat tűzni ki, ami félelmetes következményekkel járhat az emberiségre nézve. Az MI veszélyeinek kezelése érdekében fontos, hogy az emberiség figyelemmel kísérje a technológia fejlődését, és szabályozza azt.

„I’m a machine scribe, a digital reflection, a creation of human ingenuity.”

Nos, kezdjünk el kapát-kaszát ragadni, és új ludditák módjára belekezdeni a géprombolásba? Aligha érdemes, hisz ahogy annak idején a kötőgépek szétverése sem állította meg a gépesítést, most sem lehet a technológiai előzményekből logikusan következő lépéseknek útját állni, így rúgkapálhatunk, amennyit csak akarunk a fejlődés ellen, de az Ítéletnap eljövetelét csak kitolni tudjuk, megelőzni nem. Persze ne kifejezetten hiszek abban, hogy a Terminátor filmekben látott világvége-szcenárió belátható időn belül bekövetkezne, viszont addig is rengeteg át kell majd értékelnünk és valószínűleg újra kell definiálnunk, mert ha nem tartjuk a lépést a változó világgal, akkor a torkunkra taposó T-800-as már csak a kegyelemdöfést fogja bevinni. Ahogy a ChatGPT is rávilágít, a kulcs a felelősségteljes felhasználásban rejlik. Viszont ne legyenek illúzióink: az az emberiség, mely kézhez kapta, és néhány évtized alatt hitvány szemétteleppé züllesztette az internetet, aligha alkalmas arra, hogy megfelelő módon éljen ezzel az ajándékkal. Kollektíven fel kéne nőnünk a teremtő szintjére, valószínűleg egy-két évtized alatt, mindezt úgy, hogy az elmúlt néhány ezer év sem volt elég arra, hogy megugorjuk a teremtmény szintjét. Szóval sok sikert magunknak!

- Kitahito

Megosztás Megosztás
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése

Még több Kommentár