logo

Mértékmegőrző

Kommentár / 2019/01/29 / Szerző: Kitahito

Élni és visszaélni

Számos fontos témáról elmulasztottam szót ejteni az elmúlt időszakban, de a bánkódás helyett tárgyaljuk át inkább a videót, ahol egy afro-amerikai férfi arról beszél, hogy mielőtt kihívnád rá a rendőrséget, gondolkozz el: lehet, hogy a rendvédelmi szervek agyonlövik őt a bőrszíne miatt. És az az idő, amíg a fehér ember a saját vélt vagy valós történelmi sérelmein tépelődik, pont elég arra, hogy valaki esetleg bevezessen egy pengét a bordái közé. De hé! Legalább polkorrekt módon hal meg! Az is valami!

Élni és visszaélni

Sajnálatos módon a diplomamunkám megírása miatt kénytelen voltam rövid időre feláldozni a tuti megmondásának önként vállalt kötelességét az akadémikus porhintés és parasztvakítás oltárán. Elmaradt így a nagy decemberi szelfiforradalom, az ellenzéki politikusbűnöző-egységfront, a 4+1 pont, az ellopott szánkó, Bayer Zsolt középiskolásokkal való szájkaratézése, a közmédiás uszítások és hitelrontások, a kormányellenes mozgalmat csírájában korrumpáló O1G, szóval röviden az ünnepi politikai kutyakomédia arcpirító szégyenletességeinek kitárgyalása, de nem kell aggódni. Lesz még lejjebb mindkét oldalon. Tudjuk, hogy megy ez. Meg kellett várnom, hogy tanáraim elvégezzék az emberbőrbe kötött irományomon sötét mágiájukat: szűzlányvérrel felfestett Dávid-csillag közepébe helyezték, elmondták fölötte az Internacionálét visszafelé, megidézve Soros György szellemét, hogy aszott vámpírajkaival csókot leheljen a fedlapra, szentségtelenítve a továbbhaladásomat. Elvétve tételeket is tanutam, majd pedig, miután az Állam vizsgáztatott kicsit, öklöm erejével kellett megvédenem szegény kawaii szakdolgozatomat mindenféle perverz kérdésektől… de szerencsére most már újra jut időm a fontos dolgokra.

Például ERRE a videóra, melyben egy igen bizalomgerjesztő és megnyugtató orgánumú fekete úriember nagyon drámai zenei aláfestésre elmondja nekünk, mi mindent gondoljunk át, mielőtt kihívjuk rá (vagy bármelyik afro-amerikai társára) a rendőrséget. Megtudjuk például, hogy reggel, amikor felkelt, ráüvöltött az ébresztőórára. So relatable, am I right? Hiszen reggelente mindannyian ordítozunk egy kétbites eszközzel, melyet direkt azért vásároltunk és állítottunk be, hogy felébresszen minket. Valamint utálja a pókokat, undorítónak tartja a banánt és az apja veterán katona. Szóval ha esetleg azt látod, hogy kirabol egy italboltot, elgázol valakit és továbbhajt, vagy épp megront egy 10 éves kislányt a parkban, jussanak eszedbe ezek az azonosulható tulajdonságai, tedd őket mérlegre ott, az adott szituációban, és így dönts. Oké, hogy éppen halálra ver egy prostituáltat, de hát vegetáriánus, és még csak nem is büszke rá!

„A tett az embert magával rántja. Hová? A következményekbe. Amelyek alól nem lehet kibújni.”

A mérleg egyik nyelvén legyen ott a tett, amiért jogosan kihívnád a rendőrt, a másik nyelvén pedig ezek az érzelmeidet manipuláló lényegtelen információk. Miért nem azt mondja el nekünk a fazon, hogy ha nem csinál semmi törvénytelent, akkor ne hívd ki rá a rendőröket? Miért nem azt akarja ilyen kemény, manipulatív kommunikációval átadni, hogy az igazságnak tartozunk elszámolnivalóval, és nem a saját (pozitív vagy negatív) előítéleteinknek? Mert ha magadénak tudod ennek a videónak a gondolatiságát, és mindenkibe, még a baltás gyilkosba is belelátod a legátélhetőbb emberi kvalitásokat, akkor ugyanúgy meggörbíted a valóságot, és ellehetetleníted a józan ítélkezést, mintha az a szemlélet élne benned, hogy minden néger bűnöző, rablógyilkos, erőszakos előember, akiket a legjobb lenne egy lángoló kereszt fényénél felhúzni a legközelebbi fára.

A videó azt üzeni, hogy neked ne az épp aktuális történéssel legyen dolgod, tehát ne azt nézd, hogy a néger épp embert öl, vagy a hétvégi iskolában hittant tanít a gyerekeknek, hanem egy előzetesen lefektetett szempontrendszer alapján narráld a valóságot! HÁT KÖRBEJÁRNÁ A VILÁGOT ÉS VISSZA, HA EZZEL EGY KICSIT JOBB LEHETNE A NAPOD! Te meg basszus kihívnád rá a rendőröket, mert most momentán épp cigicsikkeket nyom el egy autista srác homlokán? MOCSKOS, SZEMÉT RASSZISTA! Nem tudod, hogy van négy testvére, és abból kettő fehér?! Na, ezek után azért már rezeg a léc! Így már nehéz lesz tárcsázni a 911-et! Hát még ha meghallod, hogy jógázik is! Akkor igazából már nincs is min gondolkodni, nem igaz?! És akkor mi lenne, ha a szeretné a banánt, egyke lenne, büszkén vállaltan jógázna, és ne adj Isten még utálná Donald Trumpot is? Akkor kihívhatnád rá a rendőrséget, csináljon bármit is?! Biztos vagyok benne, hogy Bill Cosby is utálja a pókokat!

„A legrosszabb, aki kezét-lábát töri, hogy bizonyítsa, a szín nem számít, de ha nem lennél színes, rád se bagózna. Ez is a fekete ember terhe.”

Miért nem Charles Mansont ültették kamera elé? Mondjuk már meghalt, de sebaj. Az elhunyt nagypapa nagyon erős kép, igen azonosulható. Szomorú zene, mély, lassú beszéd, bús bociszemek, homlok közepén a ráncos horogkereszt… -Mielőtt kihívod rám a rendőröket, jusson eszedbe, hogy az anyám egyszer eladott egy korsó sörért. Kedvelem Polanski filmjeit. Nem vagyok rá büszke. Mindig is fontos volt számomra a család. Szeretem a sárgabarackot… és így tovább. What a powerful message, dude! So true, OMG! Persze Manson fehér volt, tehát ő nem nyomhat le ilyen szívhez szóló monológokat, egyszerűen a pigmentek nem engedik, meg hát ugye róla tudjuk, hogy egy szörnyeteg, azt meg minek árnyalni, őt alanyi jogon el kell vitetni, mindegy, mit csinál. Ha Charles Manson jógázik a kertetekben, nyugodtan hívjátok rá ki a rendőröket, ahogy azt a józan ész és a jogrend diktálja.

Ellenben ha egy néger Charles Manson ólálkodik az ablak alatt, álljunk meg egy pillanatra, és gondolkodjunk el! Be akar törni tán? Azért jött, hogy elvigye az ezüstneműt, és megszeplőtlenítse a leányt? Dehogy, hisz mondta, hogy keresztény (bár néha muszlimnak nézik, de nem az, szóval nincs ok az aggodalomra, ma nem robbanunk fel!). Van-e nála fegyver? Ugyan! Miket feltételezel? Már annak a gondolatától is 8 napon túl gyógyuló sérüléseket szenved, hogy ártson neked! Csak ránéz a bökőre, és kinyílnak rajta a Krisztusi stigmák, és elkezd belőlük vér spriccelni! Ráadásul utálja a pókokat, a ház pedig tele van velük. És banánnal. Vámpír ellen foghagyma, néger ellen banán és pók. Ja, és az egyik testvérét Mikenak hívják. Ezt is érdemes megfontolni.

Én tényleg csak arra lennék kíváncsi, hogy azok az emberek, akik ilyen videókat készítenek, illetve ilyen videók hatására élveznek a nadrágjukba a polkorrekt gyönyörűségtől, tudják vajon, hogy milyen a Starbucks ablakán túli világ? Próbáltak már úgy körülnézni, hogy szemükre nem vont rózsaszín filmréteget a feltételezett társadalmi ellentéteket korrigálni vágyó pozitív diszkrimináció kényszere? Biztos, hogy a fehérek vélelmezett xenofóbiáját így kell lejjebb gyalulni? Érzelmi manipulációval? Bűntudatkeltéssel? Akik ezt a videót csinálták, valójában nem hisznek abban, hogy a társadalom elég érett a humanizmus befogadásához. Nem hisznek az emberben. Ezért használják ezt a telibe kommunikációt, a goebbels-i propagandát, ezért beszélnek úgy a közönséghez, mintha valami ork szinten megragad impulzív csökevények lennének, akik képtelenek az árnyalatok érzékelésére és értelmezésére, képtelenek eseteket látni, akiknek szükséges a nagyívű hazugság, lételemük a megtévesztettség!

„It seems to me a fundamental dishonesty, and a fundamental treachery to intellectual integrity to hold a belief because you think it’s useful and not because you think it’s true.”

Vagy azt kell higgyék, hogy minden afro-amerikai aberrált majomember, aki a metéletlen, groteszk méretű péniszével az elemi gonoszságtól hajtva kúrja white trash-sé a jól nevelt, térdszoknyás Istenfélő (kaukázusi) iskoláslányokat, vagy pedig, hogy mindegyikük derék, tisztes állampolgár és jó keresztény! Persze tudjuk, hogy mindkettő hazugság, de a sátáni alku az, hogy ha e közül a kettő közül lehet csak választani, akkor inkább az utóbbi legyen! Ahelyett, hogy ártatlan feketéket állítanának elő vagy lőnének agyon a rendőrök, még mindig jobb, ha ártatlan fehéreket rabolnak ki, erőszakolnak és/vagy gyilkolnak meg a feketék. Mert hát #blacklivesmatter van, #whitelivesmatter pedig nincsen, ugye mink egy ilyen széjjelprivilegizált népség vagyunk anyuka!

Ahogyan nem láttam még a patriarchátust, mely lopva ropogós bankjegyeket csempészett a zsebembe, kikergette a többletpontos nőket az egyetemről a kedvemért és zsíros állásokat intézett nekem, úgy a fehér bőrömből következő kedvezményezett társadalmi státusz és a megtermelt javak is elkerülték a figyelmemet, de bizonyára mindig pont rossz felé néztem! Persze nem az Egyesült Államokban élek, így nem tudhatom, bár a globális patriarchátust azért illett volna kiszúrnom, de hát tessék. Érdekes módon a fehér heteroszexuális férfiakat érdemtelenül előnyökhöz juttató titkos összeesküvés rendszere az érintettek számára láthatatlan, olyan alattomosan beépült a mindennapjainkba, hogy észre sem vesszük, a hatásait pedig nem is érzékeljük! Nem vesszük észre, hogy milyen jó, ha nem hívják ki ránk indokolatlanul a rendőrséget. Nem arról van szó, hogy ez a természetes alapállapot… nem. Ez kiváltság, kérem! Ezt ki kell érdemelni! A rendősi túlkapások ellen pedig nem az intézmény megreformálásával kell védekezni, ugyan! Egyszerűen nem hívjuk ki őket! Logikus! Csak épp ne gondolj bele túlságosan…

„Ahol a hazugság és hamisság magvait vetik el, szárba szökken a gyanakvás és a megosztottság.”

Ha létezik egyenlőtlenség, annak az alternatívája csakis az egyenlőség lehet, nem pedig az ellentétes irányú egyenlőtlenség preferálása. Aki másképp vélekedik és mást propagál, az az alapvető humánum ellen vét, elárulja és meggyalázza azt, amit szolgálni és védeni (pun intended) lett volna hivatott. Ebből a társadalmi célú projektből csak úgy süt az a fajta intellektuális őszintétlenség, ‘libtard álságosság, sötét, manipulatív számítás, mely a saját részrehajló bigottériáját úgy próbálja eladni, mint az emberiesség minimumát, melyet még megkérdőjelezni is vállalhatatlan, és a civilizációból való kizárást vonja maga után. Ez a fajta álszent demagógia lehetetlenít el mindennemű érdemi párbeszédet, fojt csöpögős giccsbe és pátoszba minden eszmét, ez aljasítja le az embereket paraszttá, a kultúrharc polarizálódott, fekete/fehér sakkfiguráivá, ez gátol meg minden lehetőséget a pártosodáson való felülemelkedésre. Az én monológom így hangzik, elsősorban nem a videóban szereplő férfinek címezve:

Mindegy, hogy mit csináltál ma reggel, hol nőttél fel, miket szeretsz és miket nem. Mindegy, hogy mit eszel és mire vagy büszke, akárcsak az, hogy milyen zenét szeretsz. Az is mindegy, hogy kicsoda és milyen ember az anyád vagy az apád. Nem számít, hogy hívják a testvéreidet. Nem érdekel, hogy voltál-e börtönben, és amíg nem fogod másokra, nem érdekel, hogy van-e fegyvered. Hidegen hagy a bőröd színe, a vallásod és hogy amúgy jó ember vagy-e, vagy annak tartod-e magadat. Nem ismerlek, és egy adott, teljesen véletlenszerű időpillanatban erősen kétséges, hogy meg akarnálak ismerni. Az egyetlen dolog, ami érdekel, hogy mit teszel. Lehetsz amúgy a világ legszimpatikusabb embere, de ha törvénybe ütköző dolgot művelsz, vagy komoly gyanú merül fel ezzel kapcsolatban, akkor értesíteni fogom a rendőrséget. Az általad traumatizált nőt nem boldogítja, hogy szeretsz hétvégenként nagyokat sétálni. Az elgázolt és törött gerincű gyerek nem fog attól újra járni, hogy reggelente frissen főzött kávéval és szederlekváros pirítóssal ébreszted a feleségedet. A kábítószer-túladagolásban meghalt tini szüleinek a gyásza nem lesz kevésbé gyötrő csak azért, mert amúgy keresztény, remek férj és példás apa vagy.

De ugyan így, nem leszel attól bűnöző, hogy sötétebb a bőröd, nem leszel automatikusan terrorista, ha az iszlámot követed, és nem tekintünk rád potenciális erőszaktevőként csak azért, mert férfi vagy. Nem részesülsz kedvezőbb vagy kedvezőtlenebb elbírálásban semmilyen, adott körülmények között irreleváns attribútumod alapján. A cél a tiszta, korrekt és valós jogegyenlőség. Az Emberi jogok egyetemes nyilatkozata ezeket már évtizedekkel ezelőtt deklarálta. Ezen nyugszik a demokratikus jogállamiság felépítménye. Ez egy elméletben kialakított, de gyakorlatba nem teljesen maradéktalanul átültetett objektív elvrendszer. Az egyén amúgy is esetlen és esetleges szubjektív értékítéletét korrigálni kívánó, és a törvény “színvakságának” helyébe lépni vágyó ideológiai narráció kikezdi ezt az amúgy is korrodálódó, düledező és korhatag felépítményt, ami… finoman szólva nemkívánatos folyamat.

- Kitahito

Megosztás Megosztás
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése

Még több Kommentár