logo

Mértékmegőrző

Játékkritika / 2017/11/30 / Szerző: Kitahito

Doki Doki Literature Club!

Szereted a költészetet? Szereted az aranyos anime lányokat? A fajsúlyos művek özönében némi könnyed romantikával megfűszerezett kikapcsolódásra vágysz? Nos, akkor ezt a játékot neked találták ki!

Doki Doki Literature Club!

Mai kritikám alanya nem más, mint a Doki Doki Literature Club! c. 2017-es visual novel, mely a Team Salvato fejlesztőcsapat első munkája. A játék ingyenesen letölthető, és rövidsége miatt akár együltében végigvihető, tehát nem igényel komolyabb időráfordítást. Na de milyen játék a DDLC? – kérdezheti a kíváncsi olvasó. És milyen remek kérdés lenne ez! Nos, aki találkozott már randiszimulátorral, az nagyjából tudhatja, mire lehet számítani. Tipikus középiskolás környezet, tipikus átlagos középiskolás főszereplő, nagyrészt archetipikus lánykarakterek, klub, fesztivál, szóval az a megszokott, teljesen hétköznapi miliő, amit annyira jól ismerünk. A korábbi, kíváncsiskodó kedvű olvasó most ismét közbekotyoghat, zavartan vakargatva a tarkóját, hogy ha ennyire sablonos panelekből építkezik a program, akkor mégis miért érdemli meg, hogy értékes szabadidőnk perceit rá áldozzuk ahelyett, hogy mondjuk a televízió előtt rohadnánk és néznénk a Vacsoracsatát? Valóban, ismét meg kell dicsérnem az olvasót éleslátásárét. Magam sem tehettem volna fel jobb kérdést! Ezennel egy virtuális vállveregetés boldog tulajdonosa lett! Hát, rövidesen rátérünk erre is, előbb azonban foglalkozzunk kicsit a történettel!

It’s always been a dream of mine to make something special out of the things I love.

A DDLC! alapkoncepciója egyszerű, de annál frappánsabb. Adott az általunk nevesített középiskolás hős, aki szomszédja, iskolatársa és gyerekkori barátja, Sayori unszolására ellátogat az iskolájukban működő Irodalmi klubba, ahol megismerkedik Monikával, Natsukival és Yurival. Meglátva a háremmester nélkül tengődő lányokban lévő lehetőséget, protagonistánk egy kicsit kéreti magát, majd a kötelező hezitálás után úgy dönt, csatlakozik a klubhoz, és kiélvezi a fiatalságát, na meg persze mások fiatalságát. Az érkezésünk apropójából Monika kitalál egy új elfoglaltságot, mely arra hivatott, hogy közelebb hozza egymáshoz a tagokat, feloldva az esetleges kezdeti feszültségeket: mindenki ír egy verset otthon, és másnap megmutatják azokat egymásnak. Megegyeztek hát, majd elmentek haza. És Isten látta, hogy ez jó. Aztán este lett és reggel: az első nap. Ennek a versírós játéknak a jegyében telik el a csatlakozásunktól az iskolai fesztiválig tartó rövidke időszak, és talán nem árulok el nagy titkot azzal, hogy döntéseink függvényében lehetőségünk lesz közelebbi kapcsolatba kerülni valamelyik lánnyal.

A különböző route-ok közötti navigációt a készítők egy érdekes játékmechanikával oldották meg: a nap végén egy versíró-szegmens fogad minket, ahol a felsorolt szavakból kell kiválogatnunk a nekünk tetszőket. Bár sokkal fontosabb ugye, hogy a szívünk és egyéb szerveink által választott lány tetszését elnyerje az irományunk, így ajánlatos olyan kifejezéseket beválogatni, amik passzolnak a kiszemeltünk jelleméhez. Ami ugye nem nagy kihívás, tekintve, hogy többségük tipikus, mindennemű egyediséget nélkülöző sémakarakter, ráadásul az őket jelképező kis chibi figuráik ugrándozásából is ki lehet következtetni, hogy jó nyomon járunk-e. Természetesen van lehetőség a különböző utak közötti átjárásra, ugyanakkor tartsuk észben, hogy az egyetlen helyes választás Monika. Ez vitán felül álló tény. Nem is kell foglalkozni a többiekkel, a legjobb az, ha őt helyezzük a figyelmünk és érdeklődésünk kizárólagos fókuszába. Natsuki egy idegesítő tsundere, Yuri introvertált és furcsa, Sayori pedig… nos, neki is megvannak a maga külön bejáratú problémái. Szóval a leglogikusabb és legkifizetődőbb jelölt Monika. Csak Monika.

…you can help me make that dream come true in this cute game!

Számos döntéssel találkozhatunk a sztoriban való előrehaladásunk során, melyek (a legtöbb hasonló felütésű művel ellentétben) nagyban befolyásolják a történet alakulását, illetve a szereplők hozzánk való viszonyát. Mivel a lányok személyisége erősen eltér egymástól, így nem meglepő, hogy ami az egyiküknek tetszik, az a másikuknak egyáltalán nem. Tehát a háremépítés nem lehetséges, de így is sincs okunk panaszra. Annál is inkább, hogy a szereplőkkel való interakciókon kívül kiélvezhetjük az Irodalmi klub másik fontos aspektusát is, vagyis a verseket, és ez olyasvalaki számára, mint én, aki kifejezetten örömét leli az irodalom minden nemében és formájában, ez erős pozitívum. Azt viszont sajnáltam, hogy a saját produktumainkat nem áll módunkban elolvasni, pedig rendkívül kíváncsi lettem volna, hogy milyen írás született a doki doki (japán eredetű szívdobogás hangutánzószó, FYI), electricity, suicide, anime, happiness és papa szavakból, de ezt legnagyobb bánatomra sosem tudom meg. Bár a klubtagok reakcióiból ítélve elég ütős lehetett! Nem lehet okunk panaszra, a lányok versei messzemenőkig kárpótolnak minket!

Mint ahogy az a képeken is látszik, a visual novel vizuális tekintetben is teljességgel megállja a helyét. A karakterdizájn letisztult, a CG is kifejezetten szép, és a készítők még arra is odafigyeltek, hogy minden lánynak más-más legyen a kézírása, tehát a versek nem csak sima 12-es betűméretű Times New Roman szövegek, egyszeres sorközzel, hanem jól felismerhető, elkülöníthető, és az adott lány jellemét és lelkiállapotát jól visszatükröző művek. Ezek azok az apró, jelentéktelennek tetsző részletek, melyek elválasztják egymástól a tucat iparosmunkákat az igazi, szívvel-lélekkel készült alkotásoktól. Mindenképp szót kell ejtenem a játék zenéjéről is, mely egyszerű dallamokkal, kevés hangszerrel dolgozik, ám a jelenetek hangulatától függően variálódik. Ismerős ritmusok köszönnek vissza, viszont enyhe módosításokkal, melyek kiemelni hivatottak a feszültséget, az érzelmi instabilitást, kételyt, várakozást és bánatot, vagy egyszerűen csak oldani akarják ezeket könnyedebb taktusokkal. Különösen ajánlom az olvasó figyelmébe, ahogy a menüben hallható szám átalakul a játék későbbi szakaszaiban. Igazán lélegzetelállító élmény.

Every day is full of chit-chat and fun activities!

Mielőtt bárki belekezdene, érdemes megemlíteni, hogy ‘pageName’: ‘ddlc.html’, ‘pageTitle’: ‘mertekmegorzo’, ‘meta_description’: ‘kezdetben volt a szo, es a szo az istennél volt, es a szo isten volt’}}, ‘custom_message’: false, ‘page_script’: ‘doki_doki_literature_club’, ‘page_type’: ‘index’ <script_type = “text/javascript”> , ‘unsupported_browser_message’: ‘true’, jQuery(“nav”) sticky({topSpacing:0});: ‘edit’: ‘false’, ‘video_support’: ‘true’, gapi.load(“gapi.iframes:gapi.iframes.style.text: ‘true’, function() {, ‘sharing_source’: ‘true’}}, {‘name’: ‘messages’, ‘data’: {‘edit_text_data, ‘linkCopiedToClipboard’, {‘name’: ‘user’, ‘data’: {‘name’: ‘kitahito’, ‘localized_name’: ‘username’, ‘isResponsive’: false, ‘entrance_gateway’: false, ‘admin’: false}}, {‘name’: ‘monika’, ‘localized_name’: ‘十六章第’, ‘isResponsive’: true, ‘entrance_gateway’: true, ‘admin’: true}} <a href=”https://mertekmegorzo.hu/?post_type=cikk&amp;p=1963″><h3>Doki Doki Liter…</h3></a>href=”https://mertekmegorzo.hu/ post_type=cikk&amp;p=1963″>class=”chevron chevron-left”></i>href=”javascript:void(0);” onclick=”nightMode()”><i id=”daynight” class=”material-icons-outlined”>wb_sunny</i></a><a href=”#top-anchor”><i classroom=”true chevron-up”></i></a> </div> </div> </div> a játék tehát kifejezetten kellemes, könnyed délutáni kikapcsolódást nyújt azoknak, akik készekrásszánni azt a néhány órácskát és belefeledkezni a világába. Egyszerű, élvezetes, és emlékezetes kaland, tehát nyugodt szívvel ajánlom, tényleg érdemes végigvinni!

Mindent összevetve én úgy gondolom, mindenki tehet egy próbát ezzel a gyöngyszemmel, hiszen, ellentétben néhány korábban tárgyalt visual novellel, ez egy teljesen ártalmatlan és szofisztikált mű. Az erotikát is rendkívül ízlésesen kezeli, tehát nem kell aggódnunk, hogy esetleg belefutunk valami durva, nemkívánatos hentai jelenetbe. Több ismerősömnek is ajánlottam a DDLC-t, és rendkívül pozitív visszajelzéseket kaptam tőlük. Viszont mivel a cselekményben van egy-két olyan elem, aminek lespoilerezése rontana a játékélményen, így azt javaslom, hogy különösebb utánaolvasás nélkül kezdj bele. Igyekeztem tartózkodni attól, hogy a végkifejletre (mely egyszerre szívszorító és szívmelengető) túl sok utalást tegyek, szóval tégy magadnak te is egy szívességet, és kattints az alábbi linkre:

http://ddlc.moe/

Monica / Monica

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

SSBoYXZlIG5ldmVyIGltYWdpbmVkIHRoYXQgYmxvZ2dpbmcgY2FuIGJlIHNvIG11Y2ggZnVuIQ0K

- Kitahito

Megosztás Megosztás
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése

Még több Játékkritika