logo

Mértékmegőrző

Kommentár / 2017/12/05 / Szerző: Kitahito

A géniusz elinflálása

Az utóbbi időben elárasztották a facebookot az arcpirítóan könnyű "logikai feladványok", melyeket a posztolók állítása szerint a populusz túlnyomó többsége képtelen megoldani. A zsenialitás ezen féltéglával beszakított szúnyoghálóra emlékeztető szűrőjén átesett kanapégéniuszoktól azért véletlenül se várjuk, hogy megreformáljanak egy-egy tudományágat, vagy más módon gazdagítsák az emberiséget. Ha szerencsénk van, akkor a választ oda tudják kommentelni anélkül, hogy fél tucat helyesírási hibát vétenének közben.

Shet rejtvény

Szeretnéd magadat zseninek érezni? Arra vágysz, hogy a szellemi felsőbbrendűség Parnasszusáról tekinthess le az alant világtalanul ténfergő, ostoba halandókra? Mindig is tudtad, hogy különleges vagy, pedig még az élet iskolájában is csak kegyelemkettessel tudtad megszerezni a bizonyítványodat, de további megerősítésre vágysz? Nos, kedves olvasó, a keresgélésnek ezennel vége, hisz itt a tökéletes alakalom, hogy a belsődben mélyen eltemetett erőforrásokat egy könnyű, de egyszerű módszerrel napvilág és a közösségi háló nyilvánosságának színe elé tárhasd! Íme! Az “Ezt a fejtörőt az emberek 99 százaléka képtelen megoldani”-típusú teszteknek hála végre igazolást nyer a benned szunnyadó egocentrikus kiválasztottságtudat. Bebizonyosodik, amit már anyukád is megmondott, mikor eldicsekedett veled a szomszédasszonynak! Amennyiben eddig egy mohos szikla alatt, vagy valami hidegháborús atombunkerben éltél, következzék a feladvány lényege: adott egy hihetetlenül egyszerű, minimális utánagondolással megfejthető rejtvény, amit, hacsak nem vágták ki az agyad nagy részét egy rozsdás vajazókéssel, gond nélkül ki tudsz találni.

„A tökéletlenség szép, az őrület zsenialitás, és még mindig jobb nevetségesnek lenni, mint halál unalmasnak.”

A korrektség kedvéért persze meg kell emlékeznünk azokról a szegény embertársainkról, akik az általános iskola első 4 osztályát masszív alkoholizálással és heroinnal kevert élesztőgomba rendszeres, intravénás befecskendezésével töltötték, mert ők talán kicsit nehezebben tudják megugrani a szintet. Tehát, miután minden agysejted vért és verejtéket izzadva leküzdötte ezt az eposzi akadályt, jöhet a nyilvánvaló válasz alant történő kikommentelése, hogy mindenki láthassa’, te vagy a falu legokosabb villanyszerelője. Az már mellékes körülmény, hogy a 2 szótagos komment odaböfögése során is képes voltál 8 helyesírási hibát véteni, és még a hangulatjelet sem sikerült a megfelelően bepötyögni, de hé! Benne vagy az 1%-ban! You are special, son! A többi paraszt meg nem méltó rá, hogy plusz időt és agykapacitást pazarolj rájuk, neked küldetésed van, ugye. Meg kell fejtened az élet, a világmindenség, meg minden rejtélyeit, olyan komplex filozófiai kérdéseken kell elmélkedned, amikbe még Szókratész (a’ olyan mint a ‘hogyishíjják… a VV Alekosz?) is belepirulna.

Bennem a nyilvánvaló cinizmuson túl csak az az egyszerű kérdés merült fel, hogy az ilyen tesztek klikkvadász kiagyalói vajon végigkérdezték-e az összes embert a bolygón, hogy olyan állításokat tegyenek, miszerint az emberek 99%-a képtelen megoldani az adott feladványt? Odamentek a kis afrikai Babajidéhez, aki épp ott haldokolt az AIDS, TBC, malária, dehidratáció, alultápláltság, és óriás tűzhangya csípések szívmelengető kombinációjától, odatették elé ezeket a gyökét teszteket, és amikor agonizáló hősünk vérhabot felköhögve, törött faágra hasonlító ujjával a rossz válaszra bökött, ők beírták az eredményt egy füzetbe, és haladtak tovább, új falvak, új légylárváktól nyüzsgő feketék felé? De legyünk ma kivételesen jóindulatúak, és feltételezzük, hogy a világon tényleg mindenki elvégezte ezeket a teszteket, kivéve pr3d4t0R1998, megbaszomanyád17, meg Kovács József, szabad kőműves? Mert itt nem arról van szó, hogy belőheted magadat egy numerikus skálán. Nem. Itt van az emberiség, a 100%, és te valahogy pont kimaradtál. Aha… persze. Lehet, hogy most nagyon elborult dolgot fogok állítani, kedves olvasó, de maradj velem: le merem fogadni egy alig használt nedves törlőkendőben, hogy a legtöbb esetben még a minimális 100 fős mintavétel sem történt meg. Szóval sajnálattal közlöm, hogy menthetetlenül átlagos vagy. Most pedig menj, rakj ki egy 3 darabok puzzle játékot, vagy kamatoztasd a lappangó zsenialitásodat elemi matematikafeladványok megfejtésében valamelyik áruházlánc facebook oldalán, és nyerj magadnak tetszőleges színben választható babaágyat, lejárati dátumhoz vészesen közeledő édességeket, és egy ezerkétszáz forintos botmixert!

- Kitahito

Megosztás Megosztás
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése

Előző kritika:

Doki Doki Liter...

Következő kritika:

Who is Mike

Még több Kommentár