logo

Mértékmegőrző

Kommentár / 2021/07/16 / Szerző: Kitahito

Álértelmiségi gyorskajálda

Szeretnéd művelt és tájékozott értelmiséginek érezni magad, de lusta vagy, mint egy álomkóros lajhár? Csillogtatnád lexikális tudásodat vitákban? A társaság középpontja lennél jól időzített szakirodalmi hivatkozásokkal? Vagy pusztán csak éreztetnéd intellektuális felsőbbrendűségedet a körülötted állókkal, viszont nem akarsz erre az egész hülyeségre évtizedeket áldozni, és inkább letudnád egy-két reklámszünet alatt? Ha a válasz igen, akkor jó eséllyel egy hitvány emberi selejt vagy, viszont imáid meghallgatásra találtattak!

Blinkist feckR

Feleim, a civilizáció végre révbe ért! Elérkezett az idő, amikor már nem kell azzal fárasztanunk magunkat, hogy mindenféle vaskos szakkönyveket átnyálazva szert tegyünk arra a tudásra, melyet a szerző hosszú évek alatt, vagy akár egy egész élet kutatása, elmélkedése nyomán vetett papírra! Ki ér rá ilyen ostobaságokra, nem igaz? Tudjuk, a XXI. század fogyasztói komfortos élményre vágynak. Minek vesződni a mellébeszéléssel, kinek kell a körítés, mikor instant megkaphatjuk a tetőpontot, a konklúziót, és már mehetünk is tovább új tartalmakat felzabálni? Mégis ki ér rá gondolkodni, kérdem én? Mi fizetünk azért, hogy gondolkodjanak helyettünk, és mondjuk egy 800 oldalas értekezést, mely az adott szakember világszemlélet, komplex tudományos munkásságát taglalja, 10-15 perces összefoglalóban átadjanak nekünk! Valójában az alkotó volt a gyökér, amiért ilyen szószátyár, időrabló módon akarta elmagyarázni a mondanivalóját! Hisz amit nem lehet belesűríteni a Barátok közt és a 6 órai híradó közé, azt valójában nem is érdemes elmondani! Leülhetsz ‘hülyegyerek, egyes!

„Perfect for curious people who love to learn, busy people who don’t have time to read, and even people who aren’t into reading.”

Ennek szellemében készült a Blinkist, mely egy előfizetéses könyv-összegző portál, egyenesen Németországból. Tanulni mindig csak a legjobbaktól érdemes, na! Német precizitás, német hatékonyság! És természetesen csakis azért vannak, hogy felemeljék szellemünket és hozzánemesítsenek minket a pallérozott nép ideálképéhez, ahhoz az utópiához, mely már az ókori görögök óta ott lebeg szellemük horizontján. Mert hát te, szegény átlagember, művelődnél, de sajnos túl elfoglalt vagy! Szinte minden idődet elemészti a munka, a pornó- és sorozatnézés, a Youtube compilation videók bámulása, facebookozás, a piálás, meg a bulikázás. Egyszerűen már nincs lehetőséged arra, hogy a bokros teendőid közé beékelj egy amúgy száraz, unalmas szakkönyvet! Az nem cool, és végképp nem fun, hisz tudjuk, az ilyesmi igen komoly elköteleződéssel, erőfeszítéssel jár, azt pedig a modern ember nem igen szereti. Próbálkoztál, vért és sörpárát izzadtál, a velőd pattanásig feszült a megfeszített agymunkától, de nem ment.

A fantastic app if you’re a knowledge seeker!

Ám nem adod fel. Nem adod fel, viszont azt a következtetést vonod le, hogy nem a minden másból kell lefaragnod a könyv javára, hanem a könyvből a minden más javára. Így lesz a vaskos kötetből egy pár oldalas füzetke, melyet elolvashatsz, vagy akár a Blinkist felolvashat neked, hogy addig se kelljen egyetlen dologra túlságosan komolyan koncentrálni… és tessék! Máris birtokában vagy a szükséges ismeretanyagnak, melyet aztán semmire sem leszel képes felhasználni, hisz nem organikus folyamat útján épült be a személyedbe, bármikor ellenben eldicsekedhetsz vele! Rövid időn belül elmondhatod, hogy otthon vagy a filozófiában, kened-vágod a pszichológiát, álmodból felkeltve is tisztában vagy a bonyolult közgazdasági összefüggésekkel, bármikor kész vagy teológiai vitát folytatni egy rabbikból álló csoporttal, majd tüzes motivációs beszéddel tapsvihart kiváltani bármelyik díjátadón. Egy délután alatt alapos ismerője lettél René Descartes, Karl Marx, Carl Gustav Jung, C. S. Lewis, Richard Dawkins vagy Oravecz Nóra munkásságának. Egy laza mozdulattal kipipáltad őket, lepároltad és desztilláltad az esszenciájukat, amit felhörpintettél a buszra várva, szóval most már lényegében semmi dolgod sincs velük. Elméletben néhány hónap alatt olyan átfogó tudásra tehetsz szert, mely minden tudományterületet lefed, olyan mértékű információmennyiséget halmozva fel, melyet akkor is képtelen lennél megszerezni, ha minden idődet olvasással töltenéd… a gyakorlatban viszont felületes, second-hand adatokkal szennyezed az agyad, és ami még rosszabb, elhiteted magaddal, hogy gyarapodtál, elvágva ezzel magadat még a lehetőségétől is annak, hogy mélyebben (értsd: valóban) megismerd ezeket a kiterjedt kérdésköröket.

Miért is tennéd? Hisz a Blinkist ezüst tálcán nyújtotta át a mindenség lényegét! 15 perces fast food élmény, ami épp elég ideig kelti a jóllakottság érzését ahhoz, hogy elveszítsd azt a minimális érdeklődést is, amit esetleg az adott téma iránt tápláltál. Basszus, még a podcastok meghallgatását is megspórolják neked! „Be more knowledgeable! Be more successful! Be healthier! Be a better parent! Be happier! Be your best self!” – amikor ezeket a sorokat olvastam, éreztem, hogy ökölbe szorul a gyomrom a haragtól. Mégis kiknek képzelik ezek magukat? Mit gondolnak ezek a szolgáltatásukról? Miért kell ennyire szemérmetlen módon kufárkodni a megváltással? De nem szükséges ilyen messzire menni, már önmagában az is riasztó, hogy a Blinkist azzal a káros hazugsággal házal, hogy a megismeréshez vezető út effektíve teljességgel megspórolható: elég csak pislognod egyet, és máris mestere lettél valaminek, amire más az élete jelentős részét áldozta. Ha valamit sikerült kamatoztatnom a középiskolai matematikaórákból, az az, hogy a lényeg önmagában még nem elég. Lepuskázhatod a szomszédodról (én sosem tettem ilyet, hisz humán érdeklődésű diákként büszkén egyensúlyoztam a bukás peremén…), de semmire nem mész vele, mert a megoldás értéke elsősorban a levezetésből fakad, és amennyiben hibás, vagy nemlétező következtetések útján érsz el a konklúzióhoz, azzal csak megrabolod a végeredményt. Ennek az oldalnak hála viszont most vállon veregetheted magad, hisz másfél mondat erejéig bármilyen társalkodópartnerrel el tudod hitetni, hogy nem egy félanalfabéta, léha proli vagy!

„Get access to the condensed wisdom of 4,500 nonfiction books worth a total of $89,000.”

Persze a Blinkist, mint minden profitorientált vállalat, pusztán csak arra törekszik, hogy segítsen neked. Jobb, komfortosabb, információgazdag életet ígér, mely ráadásul pragmatikus szempontból is előnyös: nem elég, hogy temérdek időt, még rengeteg pénzt is megspórolsz! ~27 millió forint értékű (potenciális) tudáshoz juthatsz hozzá, havi pár ezer forintért! Hülye, aki egy ilyen ajánlatot kihagy! Most tényleg akkora balek vagy, hogy MEGVESZED és ELOLVASOD a könyveket?! Pfff, ez elég old school hozzáállás! Hát nem tudtad, hogy a modern olvasó nem olvas? Azért vannak a prominens munkatársaink, hogy olvassanak helyetted, hogy aztán egy aprócska kis összegért cserébe megosszák veled a tapasztalataikat! Konkrétan meg akar győzni, hogy amúgy sem lenne lehetőséged szert tenni erre az ismeretanyagra, hisz a könyvek DRÁGÁK! Úgy csinálnak, mintha nem hallottak volna a könyvtárak igen új keletű intézményéről, ahol hasonló összegért több millió könyvhöz, folyóirathoz, mikrofilmhez és dokumentumhoz juthatsz hozzá. Nekünk pedig komoly képpel azt kéne éreznünk, hogy megérkezett a második messiás, aki majd a kereszten meghalva forradalmasítja a mindennapjainkat. Csak itt, csak most, csak önöknek! Ha azonnal rendel, kap hozzá egy “Világirodalom, fél órában” és egy “Vallások roppant röviden” oktatókazettát, melyeket bármelyik üzletünkben átvehet!

Érted, condensed wisdom! Levesporosítják neked a bölcsességet! Most már csak tényleg arra lenne szükség, hogy a jövőbeli alkotók Blinkist terjedelemben írják meg műveiket, így a következő ilyen weboldal képes lesz azok esszenciáját egy mondatba, vagy akár egy szóba tömöríteni! Milyen jó lenne, ha végül az egész világ működése leírható lenne egyetlen szóval, melynek ha birtokába kerülsz, felnyílik a harmadik szemed, fél méterrel a föld fölött levitálhatsz lótuszülésben, és fahéjas latte macchiato illatot árasztva úgy ragyoghatsz, mint egy nagyon, nagyon önelégült Nap!

- Kitahito

Megosztás Megosztás
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése

Még több Kommentár