logo

Mértékmegőrző

Kommentár / 2016/12/01 / Szerző: Kitahito

A szerelmi C

Néhány szó a tévesen szerelmi háromszögnek nevezett jelenségről. Persze a szerelmi C is kissé helytelen, találóbb lenne mondjuk szerelmi V-nek nevezni, de ha jobban belegondolunk, a C mégiscsak egy oldalra döntött V betű... némi plusz képzelőerővel és komolytalansággal, természetesen.

Love C

Azt hiszem eddig még nem volt alkalmam értekezni az általam csak szerelmi C-nek nevezett dologról. Valószínűleg a jelenséget szerelmi háromszög néven ismered, viszont ez a megnevezés alapjaiban hibás. A szerelmi háromszög ugye egy zárt rendszert feltételez, melyben A szereti B-t, B szereti C-t, és C szereti A-t, viszont ez nem történhet meg, csak abban az esetben, ha van legalább egy homoszexuális vagy biszexuális résztvevő is. Egy viszonylag rövid utánagondolás elég, hogy erre rájöjjünk. Amikor A, B és C egyaránt heteroszexuális, nem valósul meg a háromszög, valamelyik vonzalmi vektor, vagyis a háromszög egyik oldala hiányozni fog, így ez nem háromszög, hanem egy ívek nélkül megrajzolt C betű. Szóval egy szerelmi C.

„…lehet-e két nőt szeretni egyszerre? Ha igennel válaszolok, hűtlen vagyok. Ha nemmel, akkor is. Az életben vannak pillanatok, amikor akárhogyan is döntünk, rosszul döntünk.”

A mindennapokban használt elnevezés helytelensége abból ered, hogy jótékonyan összemossuk a szerelmet az azonos neműek között féltékenységből, vagy épp irigységből születő rivalizálással. Ha a szerelem szűrőjén keresztül vizsgálunk egy kapcsolati viszonyrendszert, akkor ne keverjünk más, esetünkben lényegtelen körülményeket is a képbe. Vegyünk egy klasszikus példát: férfi és nő párkapcsolata, melybe bezavar a csábító, egy szerető, legyen mondjuk férfi. Ebben az esetben ha van egyáltalán közvetlen kapcsolat a két hím között (éppenséggel nem szükségszerű…), az legfeljebb gyűlölködésbe átcsapó versengés lehet, melynek nem sok köze van magához a szerelemhez. Ők nem egymással dolgoznak, hanem a nővel, illetve a nőn. Az érzelmi dinamikájuk kimerül a féltékenység, ellenségesség és némi territoriális vadkanröfögés tetszőleges keverékében, hisz szerelmi viszonyulásuk csak a nő irányába van. A nő pedig előbb vagy utóbb választ, és ezáltal a szerelmi C így vagy úgy, de visszazuhan az egészséges monogámia dualizmusába.

Teljesen más a helyzet a muzulmánoknál, ahol ugye Allah 4 feleséget engedélyez egy férfinak. Itt az ideális kapcsolat nem minimalizálódik és maximalizálódik a dualizmus visszás egységében. Nevezzük ezt szerelmi X-nek, hisz a középső metszési pontot (a férfit) négy, egymástól és a centrumtól egyenlő távolságra lévő nő határolja körül. De természetesen ennek sem kell feltétlenül így lennie. Ugyan így beszélhetünk szerelmi Y-ról (3 feleség), és szerelmi C-ről (2 feleség). Persze abban az esetben, ha biszexuális nők kerülnének be ebbe a rendszerbe, a kép bonyolódhat, ami megnehezíti és végső soron értelmetlenné teszi a további betűkóddal való fémjelzést. Szóval ezúton deklarálom a sokkal logikusabb szerelmi C használatát, és a szerelmi háromszög kifejezés jogfosztását. Persze mint fentebb vázoltam, bizonyos… speciális esetekben még továbbra is helytálló lehet, de hagyjuk az ilyen perverziókat a hanyatló nyugat ópiumának!

- Kitahito

Megosztás Megosztás
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése

Még több Kommentár