logo

Mértékmegőrző

Kommentár / 2016/06/25 / Szerző: Kitahito

A borzalom arca

Úgy tűnik a musical patás démona még mindig ott settenkedik a jó ízlés őrbástyái körül, hogy átkos aknamunkával tovább gyengítse a civilizáció védműveinek felépítményét...

Shrek

Sokáig nem értettem, aztán még tovább félreértettem, hogy miről beszél Kurtz ezredes az Apokalipszis most ikonikus jelenetében, mikor azt mondja: „Lehetetlen szavakkal leírni… Mégis kell azoknak… Azoknak, akik nem tudják, mit jelent a borzalom! A borzalom. A borzalomnak arca van. A borzalommal jóban kell lenni.” – De pár napja végül megvilágosodtam, amikor megláttam a Shrek musical plakátját. Kurtz ezredes tudta. Látta az ogrét. Belenézett azokba az üres szemekbe, és megértette, mi is az az őrület. Tudta, hogy elbújhat Vietnám legeldugottabb szegletébe, az akkor sem lesz az ő mocsara. Amikor ez a zöld pofa lebámult rám egy panelház oldaláról, úgy éreztem, minden illúzió kiég belőlem, minden morzsája az emberiségbe vetett hitnek. Ha a templomba lépve fél és megilletődik az ember, akkor mit érezzen, ha egy 20 méter magas ogre tekint le rád a fellegek közül? Mintha egy elmebeteg, pszichopata istenség vetné rád tüzes tekintetét. Egy ilyen bálvány előtt rájössz, mennyire apró és jelentéktelen vagy.

Komolytalanra fordítva a szót… mi a franc? Hogy gondolhatta bárki is, hogy ez egy jó ötlet? Mert már eredetileg is jól hangzott, szükségtelen volt átdolgozni. Pornó paródiának esetleg, de így… mármint, teljesen mindegy, hogy milyen maga a musical, ha a nézőknek 20-30 év múlva terápiával kell kidolgozniuk magukból ennek a traumatizáló arcnak az emlékét. Ha Kurtz ezredesnek igaza van, és a borzalomnak arca van, akkor biztos vagyok benne, hogy ezt az arcot viseli. Hétvégenként esetleg magára ölti a feka’ Szamárét, mert az is komoly horrorfilm alapanyag. Ez a zöld iszonyat néz vissza a mélységből, ez bújik el este az ágyad alatt, ez ver össze hajléktalanokat Karácsonykor és kitágult pupilláidon keresztül ezt fogod megpillantani abban az utolsó pillanatban. Basszus, ha ezt az arcot egy kisgyerek meglátja, megáll a fejlődésben, visszatöpörödik embrióvá, bebújik az anyjába, és felköti magát a köldökzsinórral.

„Look, I’m not the one with the problem, okay? It’s the world that seems to have a problem with ME! People take one look at me and go -Aargh! Help! Run! A big stupid ugly ogre!”

Van egy nagyon elborult, nagyon vad elméletem. Nos… lehet, LEHET, hogy a Shrek eredetileg azért lett animációs film, mert rohadt kiábrándító és félelmetes egy felnőtt férfi, akit zöldre festettek, és hülye füleket ragasztottak a fejéhez? Vagy mondjuk az a felnőtt férfi, akit szamárjelmezbe bújtattak? Nem tudom, csak a sötétben tapogatózok. Ha egy ilyen szembejönne velem este az utcán, akkor kétségem sem lenne afelől, hogy nekem annyi. Úgy értem, persze megpróbálnám megvédeni az életemet és a heteroszexuális büszkeségemet, de gyanítom, hogy ahol egy 150 kilós, zöldre festett pasas felbukkan, ott nagyon hamar eldurvulnak a dolgok, előkerül a bozótvágó, a gumikacsa, egy tubus vazelin, valamint néhány, újságból kivágott Brad Pitt fotó, és akkor vége a boldog kritikaírós napoknak.

Miért? Csak ennyit kérdezek: miért? Miért volt erre szükség? Ha a jövő halal tankönyveiben lesz fejezete a nyugati társadalom és a keresztény Európa bukásának, akkor valószínűleg a Shrek musical plakátja lesz az illusztráció. Mert most komolyan, kell ennél nagyobb fegyvertény, hogy az ember elkezdje imádni Cthulhut, Allahot, vagy a Nagy Spagettiszörnyet? Mi lesz a következő? Hogyan lehet ezt alulmúlni? Mert azt látjuk, hogy tendencia lett abból, hogy mindent musicallé konvertálnak. Szóval, mi a következő lépés? A Bukás: Hitler utolsó napjai – A Musical? Szinte már látom Adolf Hitler és Eva Braun duettjét, miközben a háttérben 2 méteres, szőke, kék szemű SS egyenruhás legények táncolnak orosz bakákkal a sztálin-orgona hangjára. (Ezt valakinek komolyan meg kéne csinálnia, biztos hatalmas siker lenne…) Hair – A Musical? Mert az is csak mellékes körülmény, hogy eleve egy zenés filmről van szó, hisz lehet még ‘musicalebb! De tovább megyek, és azt hiszem ezzel el is érkeztünk az abszolút mélypontra: Holokauszt – A Musical. Gondolom nem kell részleteznem, hogy mennyire ízléstelen ötlet. Talán épp ezért lenne sikeres. Nem tudom. Egy dologban viszont biztos vagyok. Abban, hogy ez a zöld rettenet állna a gázkamra ajtajában, gumikacsával a kezében…

- Kitahito

Megosztás Megosztás
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése

Előző kritika:

Kopp-Kopp

Következő kritika:

10 legérdekeseb...

Még több Kommentár