logo

Mértékmegőrző

Kommentár / 2017/05/30 / Szerző: Kitahito

Nem lopnál táskát…

Az megvan, hogy valamelyik kedvenc sorozatod epizódját töltöd le éppen, hogy az este legyen mit megnézni lefekvés előtt, mikor hirtelen egy kommandós berúgja a szobád ajtaját, fegyvert fog rád, üvöltve leparancsol a földre, majd megbilincsel, és bevisz a rendőrőrsre? Nem? Valóban, nekem sem...

Nem lopnál

Emlékszünk még a kalózkodás elleni propaganda reklámra a DVD filmek elején, mely elviekben arra lett volna hivatott, hogy passzív-agresszív stílusával lelkiismeretfurdalást keltsen a nézőben, amiért megkárosítja a több százmillió dolláros hasznot termelő filmstúdiókat és kiadókat? Természetesen teljesen figyelmen kívül hagyták a tényt, hogy egy táska vagy egy autó ellopásakor valódi kárt okozol, hisz eltulajdonítasz valamit, míg a letöltéskor gyarapítasz. Amikor lopsz, 1 tárgy gazdát cserél, amikor viszont letöltesz, akkor az egy tárgyból (mely nem is anyagi) kettő lesz. Persze a szemfüles olvasó érvelhet azzal, hogy így a forgalmazó elesik attól a haszontól, amit a terméke megvásárlásával biztosítanál neki, de erre csak azt tudom mondani, hogy aki azt képzeli, hogy egy magára valamit is adó ember el fog menni és megnézi moziban mondjuk a szaros Fantasztikus Négyest, vagy megveszi DVD-n, az nyugodtan fogjon egy szottyadt uborkát, és csapja magát arcon vele. A forgalmazók olyan bevételtől esnek el, amit meg sem keresnének, hiszen a letöltők túlnyomó többsége meg se nézné a vacak produktumukat. „Nem lopnál autót! Nem lopnál táskát!” – gyönyörű, ahogy rögtön egy ligába sorolnak az aluljáró falát támasztó kapucnis/késes tolvajokkal, mert letöltesz egy ‘Jóbarátok évadot! Próbálják az egészet beállítani valami sötét, gonosz, alvilági tettnek, holott kevés ennél természetesebb dolog létezik. Mintha lenne egy fa, tele gyümölccsel, és valami rohadék despota puszta önkényből azt parancsolná, hogy ne egyél a fáról, mert… oh… izé… szóval ne, és kész.

Az a vicc az egészben, hogy a propagandistáknak egy feladata volt, és még azt is sikerült elbaltázniuk: nem voltak képesek ráégetni a film elejére a retardált üzenetüket, vagy a két videó fájlt összegyógyítani egymással, egyszerűen csak odacsapták a reklámot az elejére. Abba már bele se megyek, hogy miért azokat kell lestresszelni ezzel a baromsággal, akik véletlenül megvették a nyomorult DVD lemezüket? Vagy azt képzelték, hogy a torrent feltöltők majd előzékenyen ezt a videót is mellékelik a filmhez? És érted, elvárják, hogy sorsközösséget érezz a szegény, többszörösen megtérülő befektetésüket tovább facsaró kiadókkal és filmstúdiókkal. Legyél presztízsvásárló! Sőt, mi több, azt állítják, hogy erkölcsi kötelességed a vásárlást választani a letöltéssel szemben, mert a letöltés bűncselekmény! Értem én, hogy a jog szankcionálja a letöltést (bár manapság inkább csak egyfajta jogi szürke zónában van), de mint minden bűncselekménynek, ennek is a bűnből kell erednie, amit pedig valamiféle morális alapról kell meghatározni. Bűn-e a letöltés? Nem emlékszem, hogy a Tízparancsolatban, vagy Jézus tanításaiban ott lett volna egy olyan intelem, hogy… Ne töltsd le felebarátod audiovizuális produktumát! Valahogy nem rémlik, sajnálom!

„Ha nincs más, akkor három szöggel és egy dróttal is tudunk filmet csinálni.”

Arra viszont egészen tisztán emlékszem, hogy Jézus halat és kenyeret szaporított. Elképesztő ostobaság, de a fazon nem állított fel standot, és nem árazta fel a halas kenyerét, pedig basszus, rohadt jó üzleti vállalkozás lett volna! Sok éhes ember, sehol egy McDonald’s, elkezdhetünk pénzt keresni! Érdekes módon ezt a labdát Jézus valamiért nem ütötte le. Nem volt egy businessman. Nem akarom számon kérni a jézusi erkölcsöt azokon, akik egyedül a profitmaximalizálásban és a költségminimalizálásban hisznek, de vegyük észre, hogy ahogy a hal és a kenyér a test tápláléka, úgy a XXI. században a film a szellem tápláléka, feltéve persze, hogy nem egy olyan gőzölgő kupac trágyáról beszélünk, mint amilyen mondjuk a Transformers, meg a többi futószalagon gyártott közönségszemét.

Nem arról van szó, hogy el akarom tagadni a tisztességes munkáért járó jövedelmet. Épp mozikban futó filmek letöltése tényleg problematikus, hisz ha valami annyira érdekel, hogy egyből a kijövetelekor letorrentezed, akkor azt talán el is mennél egy moziban megnézni. Viszont az úgymond kifutott filmek gyakorlatilag köztulajdonná válnak. A kollektív szellem táplálékai lesznek. És látjuk, bármennyire is üldözik a nagy fájlcserélő oldalakat, zárják be a szervereiket és állítják bíróság elé azok üzemeltetőit, ezt a jogot, amit az elmúlt húsz évben megszereztek, már nem lehet kicsavarni az emberek kezéből. Ha nem tölthetnek le, majd megnézik a filmeket online. Ami egyébként sokkal kényelmesebb is, ha belegondolsz. Ezt a szellemet már nem nagyon lehet visszaűzni a palackba…

- Kitahito

Megosztás Megosztás
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése

Előző kritika:

10 ostobaság, a...

Következő kritika:

A völgy dala

Még több Kommentár