logo

Mértékmegőrző

Kommentár / 2016/08/15 / Szerző: Kitahito

Az én adómból ne…!

A nyárspolgár kanala megáll félúton a pörköltes tányér, és a szája között. Összeráncolja szemöldökét, homlokán kidagad egy ér. Hisz míg ő napi 8 órában húzza az igát, mások mindenféle jelentéktelen ügyek mellett, vagy ügyek ellen protestálnak. Ez tűrhetetlen! Ez felháborító! Ami a nyárspolgárt nem érdekli, arra nem szabad adóforintokat vesztegetni. Az ő adóját! Hajtsák be a tüntetőkön! Ha valaki van olyan gyökér, hogy mindenféle ernya fák miatt aggódjon, akkor fizesse meg az árát, basszus!

Tax collectors

Foglalkozzunk egy kicsit az „Én adómat ne fordítsák arra, hogy…“-mentalitással. Apropóként legyen elég az ITT található cikk, melyet természetesen a sajtóorgánumok Burger King-féle papírkoronával koronázott királya, a Blikk publikált nem is olyan régen. Aki meg kívánja magát kímélni az említett lap online hírportáljának olvasásától, annak röviden összefoglalnám az írás velejét: mint tudjuk, a Városligetet megreformáló átalakítások már régóta tervbe voltak véve, és július 6.-án jött el a pillanat, hogy megkezdődjenek a munkálatok. Bontás, fakivágás, hajléktalanok szétkergetése…stb. Természetesen sokan nem akarták, hogy a főváros eme kultikus helye átalakuljon, ezért mint Ligetvédők kivonultak tüntetni, amire válaszul a Nagy Testvér kivezényelt 369 rendőrt a helyszínre, hogy jobb belátásra bírja őket. Talán nem spoilerezek túl nagyot, ha elárulom, sikerrel jártak. A cikkből kiderült, hogy „A rendőri készültségből fakadó többletkiadás pedig összesen 7,3 millió forint.“. Nyilván nagyon drága volt a felhúzni azt a pár méternyi lezárószalagot, és az ebédre szétosztott kakaós csiga is komolyan megnyomta a költségeket… mindegy. 7,3 millió forint. Fogadjuk el, nem is ez a lényeg. Általában nem foglalkozok ilyesmivel, de most szeretném ideidézni azt az egyetlen kommentet, amit a triton nevű felhasználó odapötyögött, mert rettentően tipikus, és nagyon jól lefesti az ilyen emberek világlátását: „Remélem megfizettetik a ligetvédőkkel a költségeket. Néhány unatkozó, idióta miatt nem szeretném, ha a befizetett adómat erre fordítanák.” Vonatkoztassunk el most attól, hogy ki mit gondol a Városligetről, a Ligetvédőkről, a rendőrségről, vagy a mostani kormányról. Ne hagyjuk, hogy ilyen apróságok mellékvágányra tereljenek minket!

Beszéljünk inkább a kijelentés mögött álló gondolatiságról. Az én adóm… ugye azzal nagyjából tisztában vagyunk, hogy mások is adóznak rajtunk kívül, igaz? A nagy részüknek van is elképzelése arról, hogy mire akarja fordítani a befizetett összeget, és erről nyilatkozik is, mikor megjelöli, hogy hova kerüljön az a bizonyos 1+1%. Rákos gyerekek, beteg kutyák, éhes hajléktalanok…stb. Ez az a felület, ahol az emberek kiélhetik a szociális érzékenységüket, és megmutathatják, milyen szolidárisak is valójában. Hurrá, tapsoljuk meg magunkat! Viszont arról, hogy a maradékkal mi lesz, az állam dönt. Tudom én, nem olyan felemelő a gondolat, hogy a te adómilliomodból mondjuk egymilliomodnyi stadionlépcső lett finanszírozva, vagy egy kockányi WC-papír a kormányzati negyed valamelyik mosdójában, de hát ez van. A világ nem úgy működik, hogy te megmondod, mi legyen mindenki pénzével csak azért, mert te is hozzádobtad a szaros, elmondhatatlanul apró részedet. Vagy azt képzeljük, hogy a befizetett metaforikus húszezresből egy az egyben megtankolnak egy rendőrautót, aztán menjetek fiúk tüntetőket verni? Persze…

„Ne örülj az adócsökkentésnek! Ez olyan, mintha egy rabló pénzt adna vissza neked taxira.”

Fel kéne fogni, hogy az adó egy önkényesen beszedett sáp. Lehet szépíteni, be lehet csomagolni és át lehet kötni szalaggal, nevezheted áfának, társadalombiztosítási járuléknak, nyugdíjelőlegnek, vagy aminek akarod, végeredményben akkor is csak sáp marad. Semmiféle jogod nincs rendelkezni fölötte, és nem is lehet, hisz nem megoldható (és értelmetlen) minden intézkedés előtt népszavazást kiírni. “Egyetért ön azzal, hogy kivezényeljük a rendőrséget szétverni a Ligetvédőket?” – roppant életszerű. Bürokratizáljuk még jobban az amúgy is feleslegesen túlbürokratizált ál-demokráciánkat. És csak hogy tiszta legen a kép: a te adódból kátyúzzák az utakat is. Nem vezetsz autót? Akkor maradjanak kátyúsak, igaz? A te adódból fizetik az államilag finanszírozott hallgatók képzését. Nem vagy érdekelt ebben sem? Akkor gondolom fizessen mindenki, ha tanulni akar, ugye? Az általános iskolások is. Közpénzből üzemelnek a börtönök. Sőt, a te adódból etetik a migránsokat, ugyan annyira a robbantókat és késelőket, mint a nőket és a kisgyerekeket. Ezzel most mit fogsz kezdeni? Ja, persze… elmész szavazni októberben.

A másik vonulat, amit mindenképp érdemes kicsit körüljárni: milyen lenne az a világ, ahol tényleg úgy működnének a dolgok, ahogy ez a triton nevű kommentproli elképzeli? Ki lehet menni tüntetni, jogotok van hozzá, de veletek fizettetjük ki a szétverésetek költségeit. Ha esetleg belelövünk a tömegbe, akkor a lőszer árát is rajtatok verjük le. Ha sokat pattogsz, elviszünk az Andrássy út 60. valamelyik pincehelyiségébe, akkor majd fizetheted az áram forgalmi adóval terhelt árát is, amit beléd vezetnek, fizetheted az ávós napibérét, aki letépi a körmeidet, lerúgja a vesédet, és kalapáccsal szétveri az ujjperceidet! Hát a tisztes, gürcölő magyar állampolgár (a lépcsőház közös képviselőjének helyettese) nem azért dolgozik éjt nappallá téve, hogy az ilyen lusta, felforgató elemek mindenféle tüntetéseket szervezzenek meg forradalmakat robbantsanak ki! Mit kell itt lázadni? ÉN egyetértek mindennel, szerintem minden rendben van! Akkor meg mit kell itt lázadni?! Amíg lázadsz, addig se dolgozol! ÉN bezzeg dolgozok! Amíg te kint lóbálod a transzparenseket a ligetben, vígan felkenődsz a rendőrsorfalra, és míg öten beletérdelnek az arcodba, megbilincselnek és betuszkolnak egy rabomobilba, ÉN DOLGOZOK! ÉRTED?! ÉRTED DOLGOZOK! TE SEMMIREKELLŐ, UNATKOZÓ IDIÓTA! ÉS AMÍG ÉN DOLGOZOK, TE SZÍVOD, SZIPOLYOZOD AZ ADÓMAT, ÉS MIÉRT? A VÁROSLIGET MIATT?! HÁT OTT NEM LEHET DOLGOZNI, MEG ADÓT FIZETNI!

„…és vannak hát a népnek is jogai? Az adózáson kívül?”

Ez a legundorítóbb pribék nyárspolgár magatartás. Az ember, aki joggal akar beleszarni mindenbe, amíg neki megvan a bablevese. Aki azt képzeli, hogy valami csak akkor lehet fontos, ha neki fontos. És aki másként gondolkodik, annak jól a gyomrára kell lépni, és ki kell csavarni a kezéből a tárcáját, mert “ugyan ne hőbörögjön annyit az én adóforintjaimból!”. Ha amiatt hőbörögne, ami őt is érdekli, az már egy más kérdés. Arra külön finanszírozási alapot kell létrehozni! Arra Parlamenti ülést kell szentelni! Népszavazást, majd petíciót Brüsszelnek! Mert az út, ami a panellakását a munkahelyével összeköti, az legyen tükörsima. Az legyen rózsa illatú. Ott állami pénzből csicseregjenek a madarak. Ott legyen makulátlanul szép az utcafront. Legyenek vidámak, mosolygósak az emberek, libbenjenek térd fölé a szoknyák, és mindig legyen friss sajtos croissant a látványpékségben. Egy sarokkal odébb már akár össze is omolhatnak a házak, feltörhet a szennyvíz a csatornákból, ISIS terroristák rohangálhatnak rakétavetővel a kezükben, Allahu akbar-t ordibálva, teljesen mindegy. Az a fontos, hogy az ő világa tökéletes legyen, mindenki más meg dögöljön meg a picsába…

- Kitahito

Megosztás Megosztás
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése

Előző kritika:

Furi

Következő kritika:

I Don’t H...

Még több Kommentár