logo

Mértékmegőrző

Kommentár / 2023/03/03 / Szerző: Kitahito

A pártatlanság vélelme

Varga Judit, a Miniszterelnökség Európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkára elzárkózik a lehallgatási ügyeket vizsgáló PEGA-bizottsággal való együttműködéstől. Most már csak azt kéne, hogy a "külön működés" megvalósuljon, persze ilyesmit feltételezni mifelénk mostanra már vicc kategória. Itt, Magyarországon semminek sincs semmi következménye: ha valami véletlen kiderül, akkor jön a megszokott lózung, hogy dekadens nyugat, Soros, dollárbaloldal, meg ilyenek, és le is van tudva. Úgyis pár nap múlva elfelejtik, vagy megunják és hazamennek. Mármint a tüntetők. De egyébként a brüsszeli küldöttség is.

Varga Judit PEGA

Az Európai Parlament különbizottsága, mely a Pegasus nevű kémszoftverrel kapcsolatos visszaéléseket vizsgálja, nemrég Budapestre érkezett, és többek közt az igazságügyi miniszterrel is találkozni kívánt volna, ám Varga Judit sajátságos módon hárította el a megkeresést. Február 20-án egy facebook posztban ismertette álláspontját, miszerint „nem kíván asszisztálni a magyar és európai baloldal Soros-dollárokból támogatott performanszához“, mert egy uniós vizsgálat sérti a magyar jogállamiságot. Varga Judit tehát ellenzi azt a gyakorlatot, hogy súlyos jogállamisági deficit felderítését egy külső, legalább elvben független szerv hajtsa végre. Ugye a magyar kormányt kompromittáló ügyeket csak és kizárólag a magyar kormány által felállított bizottság vizsgálhatja. Mégis ki lenne alkalmasabb ítélkezni ezekben a kérdésekben, mint a feltételezett elkövető, vagy annak megbízottja? Teljesen egyértelmű. És különben is, senkinek semmi köze hozzá, hogy kit, miért, és milyen módon figyeltetünk meg! Brüsszeli bohózat még csak feltételezni is az ellenkezőjét. Magyar embernek magyar Nagy Testvért. Ez nemzetbiztonsági kérdés, itt kérem egy ország szuverenitása forog kockán! Ugyanezen viktoriánus logika alapján mi más lenne az igazságügyi miniszter feladata, mint hogy akadályozza az igazság feltárását, mindezt úgy, hogy a hiteles közjogi méltóságok legnemesebb hagyományait követve egy szenvedélyes, emojikkal tűzdelt kirohanás keretében ostorozza a korrupt nyugatot?

„A politikusnak politikus gondolatmenete van, és az más szakma, mint a nem-politikai (azaz civil) szakmák. Én azt mondom, bízzuk rá, és még köszönjük is meg, hogy vásárra viszi a bőrét a mi érdekünkben.”

Természetesen ilyenkor elvárt a fölényeskedő hangnem, mert ha a főnökeidnek vaj van a füle mögött (ez már többé-kevésbé bebizonyosodott), akkor kötelező egy smug tinilány cinikus stílusában, maró gúnnyal savazni az opponáló felet. Még szerencse, hogy az említett hangnemben kommunikáló Varga Judit az Európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkár! Tudod, ő lenne az, aki a mögötte álló figurák Petőfi klasszikus versét idéző hőbörgését (Vizsgálod a kurvanyádat, de nem ám a mi hazánkat!) lecsillapítja, megzabolázza annyira, hogy az a nemzetközi diskurzusok színvonalához legalább külsőségeiben méltó legyen. Tartalmilag nyilván hasonló marad az üzenet akkor is, ha a vállalhatatlant szofisztikált, szalonképes stílusban tolmácsolod. Na, hát Varga Judit nem fárasztja magát ilyesmivel, ő úgy dolgozik meg a havi közel kétmillió forintos fizetéséért (+ évi 350.000Ft iskolakezdési támogatás, 750.000Ft gyermeknevelési támogatás, 950.000Ft cafeteria), hogy büszkén vállaltan nem végzi el a feladatát. Sem igazságügyi miniszterként, sem pedig Európai uniós kapcsolatokért felelős államtitkárként.

És tudod, még ő kéri számon a bizottság tagjain, hogy a feltételezett Soros-dollárokkal a zsebükben tennék a dolgukat, miközben ő (vagy valamelyik sajtósa) a magyar állampolgárok nagyon is jól nyomon követhető adóforintjaival kitömve nyomja a trashtalk-ot a facebookon. Még azt a gesztust sem teszi meg, hogy mosdassa a szennyest. Nem, ő elzárkózik érvelés elemi gesztusától is. Minek magyarázkodni, mikor lehet minősítgetni? Ha Soros bácsi megvette kilóra az Európai Parlamentet, akkor igazából mindegy is, hogy a magyar kormány izraeli kémprogrammal figyelteti az ellenzékét, igaz?

Mégis mi történhetne, ha a Fidesz együttműködne a küldöttséggel? Nos, több forgatókönyv létezik. Bárhonnan nézzük, az nem opció, hogy tisztázzák a kormányt a vádak alól. Amennyiben a brüsszeli bizottság részrehajló, akkor bizonyítékok hiányában is megállapítja a visszaélést. Varga Judit erre a szcenárióra hivatkozik, ez az, amit nem akar még a személyes részvételével sem legitimálni. A másik eshetőség, hogy egy valamennyire objektív vizsgálat során ténylegesen bebizonyosodik, hogy történtek lehallgatások a Pegasus kémszoftverrel. Itt előnyösen veszi ki magát, ha a magyar kormány együttműködik, mert az ügy mértékétől függően még van lehetőségük áthárítani a felelősséget egy-két ilyen célból tartott hasznos hülyére. Ellenben ha a hatalmi elit összezár, és egyetlen (elvileg autonóm) csápja sem hajlandó kinyúlni Európa felé, hogy legalább látszólag partner legyen a nyomozásban, akkor az igencsak rossz fényt vet a Fideszre, függetlenül a vizsgálat eredményétől. Teljesen mindegy.

„Milyen jó lenne, ha mi is mennénk vizsgálódni másik országokba, és folyamatosan kutakodnánk a dolgaikban. Kíváncsi vagyok arra, hogy ez mennyire tetszene nekik.”

Mindegy az is, hogy a PEGA-bizottság a parlament nemzetbiztonsági bizottságának ellenzéki elnökével, az adatvédelmi hatóság elnökével, a lehallgatások néhány áldozatával (a számuk 300 fölött lehetett) és civil szervezetek megbízottjaival folytatott diskurzus során lényegében igazolta a jogsértés tényét. Nem számít. Ha holnap Gulyás Gergely a Kormányinfó keretében bejelenti, hogy az összes ellenzéki politikust, újságírót, szakértőt és közéleti személyiséget megfigyelték, akkor se lenne a dolognak semmiféle következménye! A nyugat nyilván ráncolná a homlokát, és jelezné, hogy ilyet azért talán nem kéne, de a jelen geopolitikai helyzetben és a konstans hazaárulás (ilyen terminológiával a baloldali sajtó nem szokott élni, pedig joggal tehetné…) állapotában ez legfeljebb egy kis színes lenne mellékletként Magyarország EU-t és a NATO-t aláaknázó, békepárti hintapolitikaként eufemizált köpönyegforgatásához. Varga Judit reakciója épp ezért többet jelent önmagánál. Facebook bejegyzése egy egész rendszer kórképének mikrokozmosza. És a legaggasztóbb, hogy a kétharmados többségén ülő Fidesz olyan arrogáns lett és annyira elszemtelenedett, hogy meg sem kísérli tisztázni magát a vádak alól, már a látszatra sem ad, csak bevágja a trollface-t, meghivatkozza a transznemű migráns gyíkembereket, ‘oszt jónapot! S a nép? Az istenadta nép, oly boldog rajta, Sire! Örülnek, hogy a Bölcs Vezér kigyomlálja a magyar embert veszélyeztető globális dollárbaloldal háborúpárti, migránssimogató, LMBTQ propagandát terjesztő pedofil és keresztényellenes aknamunkát végző elemeit trikolorban megnemesült nemzetünkből. Szarnak ők a szabadságjogokra, vagy hogy a számonkérhetőség hiánya milyen rossz precedenseket teremt! Egy pillanatra sem foglalkoztatja őket az igazság. Az ellenséget el kell tiporni, minden eszközzel, kegyelem nélkül. Antidemokratikus?! Törvénytelen? Kit érdekel! Sosem számított. Ahol fát vágnak, ott hullik a forgács. Hadd hulljon! Nagy idők tanúi vagyunk. Újraindult a történelem.

A múltat végképp eltörölni, rabszolgahad indulj velünk! A föld fog sarkából kidőlni: semmik vagyunk, s minden leszünk! Ez a harc lesz a végső, csak összefogni hát! És magyarrá lesz holnapra a világ!

- Kitahito

Megosztás Megosztás
Feliratkozás
Visszajelzés
guest
0 hozzászólás
Inline Feedbacks
Összes hozzászólás megtekintése

Még több Kommentár