logo

Mértékmegőrző

„Kezdetben volt a szó"

Kommentár / 2016/10/22 / Szerző: Kitahito

A sajtószabadság permanens halála.

A balliberális oldal megint belehergelte magát az apokalipszis előtti utolsó nagy ütközet délibábképébe, ismét eljárja keserédes hattyútáncát a sírba szállt szabadság és a pusztuló civilizáció romjain, hogy aztán a szükségszerű szürke másnap újra elhiteltelenítse az egész tragikomédiát.

Népszabi

Vicces látni, ahogy az úgynevezett liberálisok habzó szájjal károgják a sajtószabadság halálát a Népszabadság kiszenvedése miatt. Teszi ezt az a címeres, balos értelmiség, mely még egy fingot sem eresztett meg ezért az ügyért, mikor mindenféle sajtóorgánumok az elmúlt évtizedekben a piaci deficit miatt lehúzták a rolót. De akkor sem visítoztak így, mikor történetesen az MSZMP lapja, az Esti Hírlap, vagy a Kurír csődölt be. Amikor a Népszabadságot anno eladták, és bedobták ebbe a piaci játékszabályok mentén működő, profitorientált világba, senkinek nem sírt a szája. De érdekes módon, mikor az általuk kultivált lap ennek következtében, nagy sokára, hosszú évek döcögős működése után bezárásra kerül, akkor megy a sírás, megy az üvöltözés, hogy VÉGE A MAGYAR SAJTÓSZABADSÁGNAK! VÉGE MINDENNEK! Csakhogy pont nekik kéne tudniuk, akik elméletileg a szabad piaci verseny és a pénzvilág isteni rendező erejének igazságosságában hisznek, hogy ha egy befektetés veszteséges, többet VISZ, mint HOZ, akkor az rövid időn belül felszámolásra kerül.

Bele lehet ebbe látni a politikát (a Fidesz keze úgy borul minden fölé, mint egy hatalmas pörköltszagú paplan…), oda lehet kenni gonosz háttérhatalmak machinációját demonstratív chemtrail-csíknak, hogy felhergelődjön a nagyérdemű, de nem lehet eltagadni a “puszta üzleti törvényszerűség” kézenfekvő hivatkozási alapját sem. Ha teszem azt egy ráfizetéses jobbos lap alá nyúlna úgy a kormány, ahogy azt ők elvárták volna az ellenzéki Népszabadság esetében, ugyanúgy ment volna a rinya, hogy csorbult a sajtószabadság, hátszél, kivételezés, Orbán takarodj!, és társai. Nem… itt nincsenek mentőkötelek. De persze a balliberális értelmiség ezt elvárnák magának, mert ugye a játékszabályok csak akkor számítanak, ha ők a haszonélvezői. A szólásszabadságért remegő szájuk nem nyílik hőbörgésre csak abban az esetben, ha úgy vélik, az ő érdekeik csorbulnak. És ezek a részrehajló, hipokrita spekulánsok lennének hivatottak megvédeni a humanizmus, a törvény mögött álló szellemiség bástyáit. Elvileg ezek állnak köztünk és a Harmadik Birodalom között. Ne röhögtessetek! Szarnak is ők a szabad sajtóra! Meg úgy eleve a Népszabadságra is, mely egyébként (plot twist!) nem volt a nép vagy a sajtó szabadságának szimbóluma, és nyomhatják a propagandát, soha nem is lesz, de ez még messze nem jelenti azt, hogy az elkaszálásának módja nem jelent egyfajta jogállamiság-deficitet…

„Diktatúrát nem lehet átépíteni. Szakítani kell végre azzal a leegyszerűsítő politikával, ami bal- és jobboldal, vagy népiesek és urbánusok, fideszesek vagy KISZ-esek párharcaként festették le a világot. Ebből én kiszállok.”

5 éve volt a lapnak, hogy egyenesbe hozza magát, és kicsit továbbmozduljon arról a poros, passzív-agresszív, rendszerváltást sosem látott állapotáról, ahol már régóta toporgott, de még egy épkézláb online portált sem voltak képesek összedobni, mert annyira ragaszkodtak a nyomtatott sajtó idejétmúlt, elitista intézményéhez. Nem vették észre, hogy az évek alatt szép lassan kihalt a volt KISZ tagokból szerveződött olvasótáboruk, új embereket pedig nem sikerült bevonzani, sem új szimpatizánsokat, mert privilegizálták maguknak a baloldaliságot. Az az újság, mely a Rendszerváltás után az egyik legnagyobb napilap volt Magyarországon, és még 2008-ban is képes volt napi több mint százezres eladott példányszám mennyiséget produkálni, mára alig tudta elégni a 45.000-et. És veszteséges volt. Semmilyen befektetőtől nem várható el, hogy pusztán becsületből üzemeltessenek egy olyan vállalkozást, mely csak viszi a pénzt, illetve nem termel elég profitot.

Ezt pont a liberális oldalnak kéne a legjobban tudnia. Lehet, hogy a MediaWorks nem bánt tisztességesen a lap munkatársaival, de ennek semmi köze a sajtószabadsághoz. Mutass bármerre, és 95% eséllyel lesz ott egy szemét főnök, vagy rohadék munkáltató. Ez a VALÓBAN piaci versenyben tevékenykedő munkavállaló alapvető élménye a munkával kapcsolatban. Üdv a valóságban! Vannak szakszervezetek, van munkaügyi bíróság, melyek nyilván annyit is érnek. De értem én… farkast kiáltva több ostoba embert lehet összecsődíteni. Milyen meglepő: nem dőlt le a Gellért-hegy tetejéről a szobor, nem nyíltak meg a Pokol kapui, nem masíroznak velociraptoron lovagló náci zombik az utcákon. Igazán cool dolog hordóra állva szónokolni a világvégéről, tényleg, de ha már századik alkalommal marad el a ítéletnap, akkor esetleg szofisztikálni kéne kicsit a mondandót, és rá kéne mutatni, hogy maga a rendszer, az egész pártokon felüli, mögöttes működési mechanizmus hibás és amorális…

„Sérülékeny mindenki, aki kicsi, aki nem tud növekedni, aki befolyását nem tudja kiterjeszteni másokra, függetlenül attól, hogy államokról, vállalatokról, vagy emberekről beszélünk. A globalizáció az erősek világa.”

És megint: miért nem akkor szűnt meg a szólásszabadság, amikor az MSZP kiadta a kezéből a Népszabadság többletrészesedését egy olyan médiacsoportnak, mely semmilyen lojalitással sincs a politikai oldalakhoz, és egyszerűen anyagi érdekek, és nem ideológiák mentén szerveződött meg? Nem akkor kellett volna tüntetni? Neem, most kell kimenni, most kell sikongatni, hátha a nagy vernyogásban sikerül a széthullott baloldalnak valami új irányvonalat találni. Nincs azzal semmi baj, ha a balos értelmiség frusztrált az erősen jobbra tolódott politikai szféra miatt, ahol az egyetlen ellenzéket egy kegyvesztett Gyurcsány F., meg a maga köré szervezett 2-3 haverja (magukat Demokratikus koalíciónak nevezik egyébként…) jelenti, de ilyen görcsös próbálkozásokkal nem fogják tudni újraszervezni magukat. A liberálisok talajtalanságára száz szólásszabadságért elejtett műkönnycsepp sem jelent gyógyírt. De próbálkozni azért lehet, legalább mutatóba, alibiből. A korrektség kedvéért, engem mindkét oldal taszít.

De talán (csak talán!), hogy ha az a sok ember, aki a Kossuth téren teljesen irreleváns üzenetekkel teleírt transzparenseket lengetett (úgy tűnik a nagy részük azt sem tudta, mi a francért vonultak a Parlament elé…), meg baromságokat üvöltözött, ehelyett megvette volna minden nap a Népszabadságot, akkor nem lett volna okuk kimenni tüntetni. Hihetetlen gondolat, ugye? Persze tüntetni ingyé’ is lehet. Tudom, cinikus rohadék vagyok, kövezzetek meg, de hogy az ott lázadozó üresfejűeknek és uszítóknak a negyede sem fogott Népszabadságot a kezében soha a büdös életben, az is biztos…

- Kitahito

Megosztás Megosztás

Előző kritika:

Tóth Gabi: Elég...

Következő kritika:

Zámbó Jimmy: Eg...

Még több Kommentár